Vigyázz az újfajta gumicukrokkal! – Súlyos mérgezésre figyelmeztet a magyar hatóság
Gazdaság

Vigyázz az újfajta gumicukrokkal! – Súlyos mérgezésre figyelmeztet a magyar hatóság

MTI
Miután a múlt héten többen mérgezéses tünetekkel kórházba kerültek egy új típusú, eddig alig ismert gumicukor fogyasztása után, komoly figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A pénteki közleményben arra figyelmeztet a hatóság, hogy mérgezést okozhatnak az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok, és fogyasztásuk fokozottan veszélyes az egészségre. Ezért azt javasolják, hogy

a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok vásárlását jobb elkerülni mind a boltokban, mind az interneten.

Felidézik, hogy ilyen termékeket a CBD- és hempboltok kínálatában lehet venni, amelyekben az utóbbi hónapokban megjelentek a THCJD jelzésű gumicukrok is. A rövidítés a kannabidiol (CBD) kifejezésből jön, amely a kendernövényben és virágzatában található, illetve néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga. A hempboltok kannabisztermékeket, többi között CBD-olajokat és -kozmetikumokat árusítanak.

A mai közlemény előzménye, hogy a múlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CBD-termékeket árusító üzletben, miután a termék fogyasztása után több, elsősorban külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek, melyek a THC-nál sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat. Emiatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat – rögzítette a hatóság.

Figyelmeztetésében az NNGYK arra kérte a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljon THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot.

Mérgezés gyanúja esetén folyamatosan elérhető 112-es segélyhívó szám vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a +36/80/201-199-es telefonszáma hívható - közölte a NNGYK.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szijjarto Peter paksi blokkok