Rekordmértékű áramimportra szorul ma Ukrajna, Magyarország is jócskán érzi
Gazdaság

Rekordmértékű áramimportra szorul ma Ukrajna, Magyarország is jócskán érzi

Az ukrán villamosenergia rendszerüzemeltető pénteken azt közölte, hogy ma 35851 megawattóra áramot fog importálni a szomszédos országokból, ami új történelmi csúcsnak számít, és Magyarország is érzi ezt.

Éppen ma reggeli átfogó elemzésünkben mutattunk rá arra, hogy rekordméretűre ugrott az elmúlt hetekben Magyarország nettó áramexportja Ukrajnába a súlyos ukrán energetikai veszteségek, a nagy nyári meleg és a két ország között februárban elindult kereskedelmi piac mellett. Júniusban messze Magyarországról importálta a legtöbb áramot Ukrajna a szomszédos országok közül: a magyar részarány 42%-os volt.

Ahogy vázoltuk: a meleg időben várhatóan még legalább hetekig magas lehet az ukrán villamosenergia import, illetve az ukránok tárgyalnak a szomszédos országok rendszerüzemeltetőivel, hogy az eddig megállapodott napi maximális importmennyiséget fokozzák. Eddig 1700 MW-ról van megállapodás, amit ha 24 órán keresztül végig kihasználna az ország, akkor egy napra vetítve 40800 MWh-t adna ki. A mai napra tervezett 35851 MWh-s importmennyiség azt jelenti, hogy a nap legnagyobb részében már teljesen kimeríti Ukrajna a szomszédos országokkal rögzített importmennyiség felső korlátját. Úgy tudjuk, hogy éppen ezért 2200 MW-ra szeretnék emelni az ukránok a felső korlátot, amelybe ha az európai rendszerüzemeltetők szövetsége, az ENTSO-E, is belemenne, akkor az egy napi maximális ukrán áramimport mennyiségét 52800 MWh-ra lehetne feltornászni.

A mai napra tervezett rekordmértékű ukrán áramimportot Magyarország is érzi: a MAVIR percekkel ezelőtti fizikai áramlási grafikonján is látszik, hogy 712 MW-nyi a nettó exportunk, tehát a jelenleg engedélyezett összes ukrán áramimportnak (1700 MW) most is a 42%-a körüli a magyar súly.

mavir240705
Forrás: MAVIR

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Betegek a magyar állami kórházak