Megadták a kilövési engedélyt Elon Musknak - Az amerikai milliárdos semmisítheti meg a Nemzetközi Űrállomást
Gazdaság

Megadták a kilövési engedélyt Elon Musknak - Az amerikai milliárdos semmisítheti meg a Nemzetközi Űrállomást

Portfolio
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) több mint két évtizede szolgálja az emberiség tudományos és technológiai fejlődését, azonban most megszületett a megállapodás az űrállomás lebontásáról. A megbízást Elon Musk SpaceX vállalata nyerte meg- jelentette a Sky News.

A NASA bejelentette, hogy Elon Musk cége, a SpaceX nyerte el azt a 843 millió dolláros megbízást, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2030-ig történő megsemmisítésére irányul. Ez a döntés egy korszak végét jelzi az űrkutatásban, ugyanakkor új lehetőségeket nyit meg a kereskedelmi űrtevékenységek előtt.

Az 1998-ban indult ISS projekt az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, az Európai Űrügynökség és Kanada közös vállalkozása volt, amely a hidegháború utáni nemzetközi együttműködés szimbólumává vált.

Az űrállomáson 2000 óta folyamatosan tartózkodnak űrhajósok, akik több mint 3300 tudományos kísérletet végeztek el az elmúlt évtizedek során.

A SpaceX feladata lesz egy olyan speciális jármű kifejlesztése, amely képes lesz az űrállomást a Föld légkörébe irányítani, ahol az ellenőrzött körülmények között megsemmisül. A NASA tervei szerint az űrállomás maradványai és a SpaceX járműve együtt zuhannak majd az óceánba, biztonságos távolságban a lakott területektől.

Ken Bowersox, a NASA Űrműveleti Misszió Igazgatóságának társadminisztrátora hangsúlyozta:

Az orbitális laboratórium továbbra is a tudomány, a felfedezés és a partnerségek tervrajza marad az űrben, mindenki javára.

A NASA kiemelte, hogy bár a SpaceX fejleszti a deorbitáló járművet, a művelet során az ügynökség veszi át annak irányítását.

Az ISS megsemmisülése után sem marad üres az alacsony Föld körüli pálya. Több magáncég, köztük a SpaceX, az Axiom, a Blue Origin és a Vast már dolgozik kereskedelmi űrállomások fejlesztésén, amelyek akár már a közeljövőben elindulhatnak.

Az Európai Űrügynökség becslése szerint az ISS üzemeltetése 30 év alatt mintegy 100 milliárd euróba került a résztvevő űrügynökségeknek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
benzin_7