Leleplezték a vakcinagyártók és gyógyszercégek sötét titkát
Gazdaság

Leleplezték a vakcinagyártók és gyógyszercégek sötét titkát

Portfolio
Akkor, amikor a betegek a magas gyógyszerárak miatt életveszélyes késedelmekkel szembesülnek a gyógyszerek beszerzésében, az Investigate Europe által végzett vizsgálat megállapította, hogy a világ 15 legnagyobb gyógyszergyártója több mint 1300 leányvállalatot működtet adóparadicsomokban, miközben az elmúlt öt évben több mint 580 milliárd eurónyi globális nyereséget halmoztak fel. A vizsgálat szerint olyan cégek mentik ki a profitjukat, mint az AstraZeneca, a Sanofi vagy a Bayer, amelyek jelezték, semmi törvénytelent nem követnek el.

Miriam Staunton esete jól példázza, hogy milyen problémák vannak az európai gyógyszerellátásban: az 51 éves ír nőnél hat évvel ezelőtt melanomát diagnosztizáltak. Stauntonnak csak helyi sugárkezelést és rendszeres ellenőrzéseket ajánlottak fel, miután eltávolították a daganatát, mivel akkoriban nem volt jogosult a drága gyógyszeres kezelésre. Csak miután 2019 februárjában a rákja négyes stádiumúvá fejlődött, kezdhette meg az Opdivo és Yervoy kombinált kúrát, az immunterápiaként ismert áttörést jelentő gyógyszereket.

A késedelem oka, hogy Írország és az amerikai gyógyszergyártó, a Bristol-Myers Squibb (BMS) nem tudott megegyezni az Opdivo áráról. Amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új gyógyszereket hagy jóvá az EU-ban történő felhasználásra, minden egyes tagállamnak külön-külön kell megállapodnia a gyártókkal a visszatérítésről. A tárgyalások hosszadalmasak lehetnek, mivel a vállalatok gyakran a gazdag piacokat részesítik előnyben, a kormányok pedig bizalmas árengedményekre törekszenek – írja az Investigate Europe.

Eközben a gyógyszeripar adóparadicsomokban halmozza el a nyereséget. Az Investigate Europe elemzése szerint a 15 legnagyobb európai és amerikai gyógyszergyártó több mint 1300, adóparadicsomokban és alacsony adózású területeken működő leányvállalatot alapított, hogy megússza a nyeresége megadóztatását.

A kevéssé ismert, adóelkerülést segítő célállamokban működő struktúrák hozzájárultak ahhoz, hogy a 15 gyógyszeripari vállalat az elmúlt öt évben 580 milliárd eurónyi nyereséget halmozott fel.

Ez az összeg meghaladja a kutatási és fejlesztési (K+F) költségeiket, annak ellenére, hogy az iparág gyakran állítja, hogy a magas gyógyszerárak lehetővé teszik számukra az innovációt és az új gyógyszerek tervezését. A cégcsoportok egyes írországi leányvállalatai több százmilliárd dollárt halmoztak fel, és még mindig a "kettős ír" adóelkerülési rendszer egy változatára támaszkodnak.

„A vállalati adóelkerülés nem áldozat nélküli, a kevesebb adó kevesebb egészségügyi beruházást jelent Írországban, és negatív hatással van a globális dél országaira is” – mondta Aideen Elliott, az Oxfam Ireland munkatársa az Investigate Europe-nak.

Semmi sem illegális, amit ezek a vállalatok tesznek. Kihasználják a társaságiadó-szabályokat

– tette hozzá.

A cikkben olyan vállalatokat sorolnak fel, mint a Covid-vakcinája miatt ismertté vált AstraZeneca, a Bayer, az Eli Lilly, a Novartis, a Novo Nordisk, a Roche és a Sanofi. A cégeket meg is keresték, akik jelezték, hogy minden adóügyi szabályt betartanak. A Sanofi ragaszkodott ahhoz, hogy az alacsony adózású országokban való jelenlétét a helyi betegek igényei indokolják. A Bayer azt mondta, hogy német vállalatként az offshore nyeresége után adózik, hozzátéve, hogy a cikkben említett országok némelyike nem tekinthető adóparadicsomnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
autó jogosítvány kresz tábla