Lejtmenetben a külkereskedelmi forgalom
Gazdaság

Lejtmenetben a külkereskedelmi forgalom

Portfolio
Újabb 1 milliárd euró feletti külkereskedelmi többletről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal: májusban az áruforgalmi egyenleg 1146 millió eurós pozitív egyenleget mutatott. A vaskos többletet árnyalja, hogy ez az import és export csökkenése mellett jött össze.

Az 1146 millió eurós többet úgy alakult ki, hogy az egy évvel korábbihoz képest (euróban mérve) az import 9, az import 8,8%-kal zsugorodott. Ennek megfelelően az egyenleg nagyon hasonló lett az egy évvel korábbihoz (1219 millió euró). A friss adat újdonsága, hogy 17 hónap óta ez az első eset, amikor a többlet elmarad az egy évvel korábbitól. Emiatt a külkereskedelmi egyenleg meredeken javuló trendje elakadt.

A többlet növekedésének megtorpanására lehetett számítani, tavaly a május-június erős időszaka volt a külkereskedelemnek, kiugróan nagy havi többletekkel. Éppen ezért várhatóan júniusban sem növekedett tovább az éves többlet.

A magas többlet kialakulásának oka már nem az energiaárak visszaesése. Természetesen ahhoz, hogy vaskos többletbe forduljon vissza a külkereskedelmi mérleg ez is kellett, de az utóbbi hónapok újabb javulásához, történelmi csúcsaihoz ez már nem járult hozzá érdemben. A többlet növekedésének elsődleges oka az import zsugorodása, de ez nem az egyre olcsóbb gázimport eredménye, hanem a fogyasztási és beruházási célú behozatal zsugorodása. Ez azért fájdalmas, mert arra utal, hogy a magyar gazdaság továbbra sem dinamizálódik látványosan. A Magyar Nemzeti Bank szakértői úgy vélik, hogy a fogyasztás lassú növekedése mellett elsősorban a beruházások lehetnek a felelősek a gazdaság alacsony importigényéért. (Egyébként a szintén ma megjelent kiskereskedelmi adat azt sugallja, hogy azért a lakossági fogyasztás élénkülése sem igazán dinamikus.)

kulker2

Olyannyira erős ez az importhatás, hogy a külkereskedelmi egyenleg még úgy is javulni tud, hogy közben az export is szenved. Ez ugyanis a másik szomorú része a mai külkereskedelmi statisztikának: a kiviteli teljesítmény a külső konjunktúra lagymatagsága miatt igen szerény. (A ma megjelent ipari termelési adatok hasonló képet mutantak.) Vagyis összességében az áruforgalmi egyenleg szép számai a külkereksedelmi forgalom csökkenése mellett alakulnak ki hómjnapról hónapra, ami a gazdasági aktivitás gyengeségéről árulkodik. Éppen ezért a jövőt illetően nagyon ellentétes kilátások eredőjét kell megítélni. Amennyiben a külső kereslet előbb talál magára, mint a belső, akkor az export (és vele a re-export célú import) élénkülésén keresztül akár tovább növekedhet a külkereskedelmi többlet. Ha viszont a lakossági fogyasztás kezd el látványosabban élénkülni, akkor az import lódulhat meg, és ez apasztani kezdheti az egyenleget - van honnan.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
benzin_7