Kellemetlen meglepetés a magyar ipartól
Gazdaság

Kellemetlen meglepetés a magyar ipartól

Portfolio
Nem ér véget a hazai ipar lejtmenete: az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal volt kisebb a termelés volumene májusban. Ezzel a szektor a harmadik egymást követő hónapban zsugorodik, amire az utóbbi hét évben a mostanit leszámítva csak kétszer, a koronavírus-válság időszakában volt példa. Így a friss adat még úgy is meglepőnek mondható, hogy egyébként különösebb illúzióink a felpattanással kapcsolatban nem lehettek.

Az ipar lagymatag teljesítményének elsődleges oka a gyenge külső kereslet, ami ráadásul a járműgyártást kiemelten érinti, ez pedig a hazai gazdaságszerkezet miatt fokozottan terhelő hatású. Az ágazat lejtmenete immár másfél éve tart, és a termelés volumene már elmarad a Covid előtti, 2019-es csúcsától.

Az ipar gyengélkedése az egyik fontos oka annak, hogy a magyar gazdaság a vártnál jóval lassabban jött ki a recesszióból. A mai adattal az is elég biztosnak látszik, hogy a második negyedévi GDP-növekedéshez a szektornak negatív hozzájárulása lesz - legalábbis óriási javulást kellene bemutatnia júniusra ahhoz, hogy ne így legyen. A negyedéves GDP-növekedési indexhez akár -0,5 százalékpont körüli hozzájárulása is lehet.

A kilátásokat alapvetően a nemzetközi környezet határozza meg. A hazai iparnak lenne tere a növekedésre, hiszen az elmúlt évek beruházásai bőven teremtettek új kapacitásokat. Erre jó példa az akkumulátorgyártás, ami egy év alatt 25%-kal csökkent úgy, hogy közben egyre többet tudna termelni az ország. E szempontból különösen kedvezőtlen, hogy a gyenge autópiaci konjunktúra mellett az elektromos autózásra való átállás is sokkal lassabb, mint ahogy arra számítani lehetett.

A kilábalásra vonatkozó jelek egyelőre nagyon szerények. Néhány európai konjunktúraindexbe ugyan bele lehet látni a halvány élénkülést, de a szintén ma megjelent német ipari termelési adat kiábrándító. A váratlanul májusi csökkenés tovább erősíti azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy Európa legnagyobb gazdaságának feldolgozóipara a következő hónapokban nem fog talpra állni - írja a Reuters. A német ipari termelés májusban 2,5%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, ehhez képest a Reuters által megkérdezett elemzők 0,2%-os növekedést jósoltak.

A kevésbé volatilis háromhavi összehasonlítás azt mutatta, hogy a termelés március-májusban az előző három hónap szintjén maradt. Eközben a német ipari megrendelések májusban 1,6%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest - ez még a csütörtökön közzétett adatokból derült ki -, ami az ötödik egymást követő csökkenést jelenti.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
autó jogosítvány kresz tábla