Csodaszerrel állt elő, most újabb botrányba keveredett a gyógyszeróriás
Gazdaság

Csodaszerrel állt elő, most újabb botrányba keveredett a gyógyszeróriás

Portfolio
A brit gyógyszeripari szabályozó hatóság, a Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA) megrovásban részesítette a dán Novo Nordisk gyógyszergyártót. A vállalat ugyanis elmulasztotta közzétenni a 2020 és 2022 között Nagy-Britanniában magánszemélyeknek és szervezeteknek kifizetett, mintegy 7,8 millió font (9,97 millió dollár) értékű díjakat és költségeket.

A PMCPA pénteki közleménye szerint a megrovás a Novo Nordisk önkéntes beadványát követte. Az eltitkolt kifizetések több mint 150 különböző szervezethez kapcsolódtak: többek között egészségügyi szakembereknek fizetett díjakat és költségeket, valamint az egészségügyi szervezeteknek nyújtott szponzorációs és egyéb kifizetéseket, tartalmaznak.

A Novo Nordisk, amelynek piaci értékelése az Ozempic nevű cukorbetegség elleni gyógyszer és a Wegovy nevű fogyókúrás kezelés sikere nyomán jelentősen megnövekedett, pénteken elismerte a mulasztást. A vállalat közleménye szerint 2023-ban tette meg az önkéntes beismerést, miután egy felülvizsgálat során olyan korábbi kifizetéseket talált, amelyeket nem tettek közzé.

Ezek a kifizetések jogszerű tevékenységekre történtek, de emberi hiba következtében a pénzügyi rendszerekben helytelenül voltak kategorizálva

- áll a nyilatkozatban.

A Novo Nordisk elfogadta a PMCPA döntését, amely kimondta a vonatkozó időszakban érvényes magatartási kódex megsértését.

Ez nem az első eset, hogy a Novo Nordisk szabálytalanságba keveredik Nagy-Britanniában. Tavaly márciusban a vállalatot két évre felfüggesztették a brit gyógyszeripari szövetség (Association of the British Pharmaceutical Industry, ABPI) tagjai közül a szervezet magatartási kódexének megsértése miatt. Az ABPI egy panaszra hivatkozott, amelyben azt állították, hogy a Novo Nordisk a LinkedIn-en egészségügyi szakemberek számára szponzorált súlyszabályozással kapcsolatos tanfolyamokat, anélkül, hogy ezt egyértelműen jelezte volna.

A PMCPA pénteki közleménye kitért arra is, hogy a svájci Novartis és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok szintén megsértették az ABPI magatartási kódexét, bár kisebb jelentőségű ügyekben. Ezek a jogsértések a hatóság szerint lejáratták a gyógyszeripart és csökkentették az abba vetett bizalmat.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Alkotmanybirosag 2022