A reptérvásárlás nyomta vissza a történelmi csúcsról Magyarország nemzetközi tartalékait
Gazdaság

A reptérvásárlás nyomta vissza a történelmi csúcsról Magyarország nemzetközi tartalékait

Portfolio
Június végére 1,48 milliárd euróval 46,25 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, amely bár elmarad a május végi történelmi csúcstól, de még így is magas szintnek számít – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A tartalékesés összefügghet a reptérvásárlással is, amelynek pénzügyi zárása júniusban történt meg.

Mivel júniusban nem volt devizakötvény lejárata a magyar államnak, így elsőre furcsának tűnik, hogy miért estek csaknem másfél milliárd euróval Magyarország nemzetközi tartalékai, igaz az új érték még mindig magas szintet jelent.

mnb tart240706

A másfél milliárd eurós esés a május végi történelmi csúcsról szokatlanul nagy méretnek számít, utoljára 2022 őszén láttunk egyik hónapról a másikra ekkora változást a tartalékok szintjében.

A figyelemre méltó tartalékesés az MNB jelzése alapján a júniusban zárult reptérvásárlással függhet elsődlegesen össze. Amint a Reuters tudósítása a jegybank közleménye alapján kiemeli:

a kereskedelmi bankok korábbi devizabetét elhelyezése, majd a reptérvásárlással összefüggő betétkivonása lefelé szoríthatta a nemzetközi tartalékok szintjét.

A jegybank úgy fogalmazott: "Bár a betétek forrása nem nyilvános, de a Budapest Airport megvásárlására az elmúlt hónapokban felhalmozott pénz egy része valószínűleg a helyi bankrendszeren keresztül került az MNB-hez, növelve ezzel a devizatartalékokat. A tranzakció lezárását követően ezek a pénzeszközök kikerülhettek az MNB mérlegéből".

A kormány éppen a június 9-i választások előtti napokban jelentette be, hogy megvette a Corvinus Zrt.-n és a francia társbefektető Vinci Airports segítségével a Budapest Airportot a fő részvényes AviAlliance-től és egyéb kisebb részvényesektől. Az akkori bejelentés szerint a magyar állam 80%-os tulajdonrészt szerzett, a vételár 3,1 milliárd euró volt, emellett a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt is meghosszabbították.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Alkotmanybirosag 2022