Útdíjrendszerek: új tervezettel állt elő a kormány
Gazdaság

Útdíjrendszerek: új tervezettel állt elő a kormány

Egy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által előterjesztett tervezet jelentős változásokat hozna az állami tulajdonú útdíjrendszerek kezelésében. A kormány szerint a módosítások célja az elektronikus útdíjszedési rendszerek és az ezekhez kapcsolódó hálózati elemek tulajdonosi jogainak és kötelezettségeinek pontos kijelölése.

A tervezet szerint az országos közutak használatáért fizetendő útdíjak beszedésére alkalmas elektronikus díjszedési rendszer (ED-rendszer) és a Nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat (TSM-rendszer) működtetése az állami tulajdonba került vagyonelemek, illetve a TSM-rendszer során beszerzett szoftver- és hardverelemek kezelésére vonatkozna. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) lenne a felelős ezek kezeléséért 2026. október 31-ig.

A kormány tervei szerint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) fejlesztésével kapcsolatos hálózati infrastruktúrát, valamint a HU-GO hardver alapinfrastruktúra és jármű adatgyűjtő modulok feletti tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket szintén a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. gyakorolná.

A tervezet alapján az EKÁER által használt, de az ED-rendszerrel közös hálózati kommunikációs elemek, kapcsoló eszközök és terheléselosztó tűzfalak kezelésére a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kapna megbízást 2026. október 31-ig. Az EKÁER különálló hálózati elemeit pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felügyelné ugyaneddig az időpontig.

A július 11-ig társadalmi egyeztetésen levő tervezet szerint az új rendelet a kihirdetését követő napon lépne hatályba. Az érintett szervezeteknek gyorsan kellene alkalmazkodniuk az új szabályozásokhoz, amennyiben a tervezetet jóváhagyják. A kormány érvelése szerint az intézkedés célja az útdíjrendszerek hatékonyabb és átláthatóbb működtetése, valamint az állami vagyonelemek megfelelő kezelése.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromos-autó-akkumulátor-byd-autógyártás-gyártó