Előfizetői tartalom

Eldőlt: nem jön még több gáz Magyarországra Románia felől

Csekély volt a gázkereskedői érdeklődés a Románia felől Magyarország irányába történő, megnövelt gázszállítási kapacitásokra a csanádpalotai határkeresztező ponton, így a minap megrendezett inkrementális kapacitásaukciókat lezárta és törölte a két ország gázhálózat üzemeltetője – derült ki az FGSZ és a Transgaz közös közleményéből. Frissítés! Fontos, hogy a szintén a héten zajlott éves aukciók során jelentős igény érkezett a már meglévő - 2023. októbertől évi 2,6 milliárd köbméterre növelt román irányú beszállítási - éves technikai kapacitásokra, egészen a 2031/32-es gázévig. Így tehát a mostani inkrementális aukciók eredménye alapján az történt, hogy 2028 után egyelőre nem bővül tovább a magyar-román határkeresztező pont kapacitása, mert egyelőre nincs elégséges kereskedelmi igény erre.

A bővített kapacitáseljárásról kiadott közös határozatból jól látszik, hogy mindössze az 1-es bővített kapacitásszintre nyújtottak be kötelező érvényű ajánlatot(kat) az aukción a 2028/2029-es gázévtől kezdve, de ez is csekély mértékű volt. "A beadott igény 70.550 kWh/h mértékű volt, szemben a meghirdetett 4.334.308 kWh/h-val, amely így a 70%-os sikerkritérium szintje...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés