Döntött az Európai Bíróság a Mol perében
Gazdaság

Döntött az Európai Bíróság a Mol perében

Portfolio
Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy egy anyavállalat nem hivatkozhat a gazdasági egység versenyjogi fogalmára annak érdekében, hogy a saját székhelye szerinti tagállam bíróságai előtt indíthasson kártérítési eljárást.

Az Európai Bizottság még 2016-ban állapította meg, hogy a Mercedes-Benz Group és 15 másik nemzetközi tehergépjármű-gyártó összehangolták a közepes és nehéz tehergépjárművek bruttó listaárait, megsértve ezzel a belső piacon belüli szabad versenyt. Ennek a kartellnek a megállapítását követően több vállalkozás is kártérítési keresetet indított.

A Mol is keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez 2019-ben, miután leányvállalatai összesen 71 tehergépjárművet vásároltak vagy lízingeltek a Mercedes-Benz Grouptól. A Mol azt állította, hogy mivel székhelye a gazdasági és pénzügyi érdekeinek központja, ez a hely a joghatóságot szabályozó rendelet értelmében vett „káresemény” helye, ahol a kártérítési kereset benyújtható. Azonban sem az elsőfokú, sem a másodfokú bíróság nem találta megalapozottnak a magyar bíróságok joghatóságát, ezért a MOL felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A Kúria az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatal iránt, hogy megállapítsa, a gazdasági egység elméletére hivatkozhat-e egy anyavállalat a kártérítési kereset benyújtásának helyének meghatározásában, ha a jogsértés sértettje nem az anyavállalat, hanem a leányvállalatai.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megállapította, hogy az anyavállalat székhelye nem tekinthető a káresemény bekövetkezésének helyének a versenyellenes magatartás miatti kártérítési keresetek elbírálására joghatósággal rendelkező bíróságok meghatározásában, még akkor sem, ha az anyavállalat és leányvállalatai egyetlen gazdasági egységet képeznek.

A Bíróság hangsúlyozta, hogy a joghatóság meghatározásakor figyelembe kell venni a közelség és a kiszámíthatóság célkitűzéseit, valamint az eljáró bíróság és az alkalmazandó jog közötti összhangot. Megállapította továbbá, hogy a versenyjogi jogsértésből fakadó jogok érvényesítése nincs akadályozva, mivel a károsultak bármikor a jogsértés elkövetőjének honossága szerinti bírósághoz fordulhatnak, vagy ahhoz a bírósághoz, amelynek illetékességi területén a kárt szenvedett vállalkozás a termékeket megvásárolta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kakaó