Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon
Gazdaság

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A világ nagy előrelépéseket tett a fertőző betegségek kezelése terén. Két évszázaddal ezelőtt az összes haláleset majdnem felét okozták ezek a betegségek, ma azonban a halálozások kevesebb mint 15%-ért felelnek. Ehelyett az összes haláleset felét a két legnagyobb gyilkos, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák okozzák. A rák az összes halálozás mintegy 18%-át okozza, de nehéz és költséges kezelni, és az is csak szerény mértékben eredményezi a betegek gyógyulását, ezért a legtöbb kezelés a gazdag országokban történik.

A legnagyobb gyilkos, amelyet technikailag szív- és érrendszeri betegségnek neveznek, de leginkább a szívrohamot és a stroke-ot jelenti, évi több mint 18 millió embert öl meg, ami a globális halálozások harmadát teszi ki.

A problémát jórészt az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozza, ami elhízást és magas vérnyomást von maga után.

Miközben az orvosok azt mondják, hogy hagyjuk abba a dohányzást, csökkentsük az alkohol és a só fogyasztását, mozogjunk többet, és fogyasszunk kevesebb kalóriát, de több gyümölcsöt és zöldséget, ezeket a tanácsokat nyilvánvalóan elég nehéz betartani. A dohányzás és az alkoholfogyasztás szabályozása, valamint a készételek sótartalmának csökkentése megkönnyítheti ezt.

A magas vérnyomásra való összpontosítás azonban kulcsfontosságú tényező abban, hogy megfékezzük ezt az elhanyagolt óriási betegséget.

Hihetetlen, de a magas vérnyomás a legnagyobb globális halálozási kockázat, amely évente közel 11 millió ember halálát, a világon az összes haláleset 19%-át okozza.

Ahogy a világ népessége öregszik, egyre több embert érint ez a betegség. A magas vérnyomással élők száma az elmúlt 30 évben megduplázódott mintegy 1,3 milliárd emberre. Mivel nincsenek nyilvánvaló tünetek, az érintettek majdnem fele nem is tud a betegségéről, és ötből négy embert nem kezelnek megfelelően. Ezen tényezők kombinációja révén egyszerre mondható el, hogy a betegség óriási kihatással bír, illetve az, hogy a magas vérnyomás kérdése meglepően elhanyagolt téma.

A jó hír az, hogy a magas vérnyomás kezelése hihetetlenül olcsó és hatékony egy vagy több olyan tablettával, amelyek szabadalma már lejárt (off-patent), és szinte semmibe sem kerülnek. Ezt a gazdag országokban elég jól csinálják, de az egész világon ezt kellene tennünk.

A magas vérnyomás közösségi szűrése személyenként mindössze 1 dollárba kerül, és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek felírása gyakran csak 3-11 dollárt tesz ki évente. Kutatások azt mutatják, hogy a világ szegényebbik felében a magas vérnyomás ellenőrzése évente körülbelül 3,5 milliárd dollárba kerülne. Ez azonban évente közel egymillió ember életét mentené meg.

Gazdasági szempontból minden egyes erre a célra elköltött dollár 16 dollárnyi hasznot hozna a társadalomnak, ami a világ egyik leghatékonyabb intézkedésévé tenné ezt a megközelítést.

Annak ellenére, hogy az olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek a fertőző kóroknál is nagyobb gyilkosnak számítanak – még a fejlődő világban is –, nagyon kevés forrást kap ez a terület. Az alacsony jövedelmű országokban az egészségügyi kiadások közel 30%-át külső finanszírozás fedezi, de ennek csupán 5%-át fordítják a krónikus betegségekre. Nigériában, ahol a szívbetegségek ma már minden tizedik halálesetért felelősek, az egészségügyi minisztérium nem fertőző betegségekkel foglalkozó részlege új programot indított a magas vérnyomás ellenőrzésére. Ez egy kiváló kezdet, azonban létfontosságú, hogy a donorok fokozzák az olyan programok támogatását, amelyek a magas vérnyomás megfizethető, átfogó és magas színvonalú megelőzési és kezelési szolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítják nemcsak Afrikában, hanem valamennyi fejlődő országban.

A magas vérnyomás a világ vezető globális halálozási kockázata, mégis ez a kérdés kevés figyelmet és még kevesebb anyagi forrást kap. Évente mindössze 3,5 milliárd dollárból megvalósíthatjuk az egyik legjobb megoldást a világon kezelendő kérdések terén, amivel emberek millióinak életét menthetjük meg. Csak tudnunk kell erről a lehetőségről.

Bjorn Lomborg
A Copenhagen Consensus Center think tank elnöke, amely több száz közgazdásszal (köztük hét Nobel-díjassal) együttműködve a világ fő kihívásaira (kezdve a betegségek, az éhezés felszámolásától az oktatásig, a klímaváltozásig), lényegében az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítására megoldási javaslatokat dolgozott ki. A Stanford Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója. Elemzései, publicisztikái jellemzően a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a globális fenntartható fejlődési célok elérésének kérdését járják körül.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij orosz gaz azerbajdzsani gaz