Meglepő visszaesés: így változtak az ipari árak az euróövezetben
Gazdaság

Meglepő visszaesés: így változtak az ipari árak az euróövezetben

Portfolio
Májusban az euróövezet és az Európai Unió ipari termelői árai az előző hónaphoz képest kismértékben csökkentek. Az euróövezetben az ipari termelői árak 0,2%-kal, míg az egész államszövetségben 0,3%-kal csökkentek. Ez a 2024. áprilisi 1,0%-os, illetve 0,7%-os csökkenést követi – derül ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának beszámolójából.

Ha 2024 májusát 2023 májusával hasonlítjuk össze, az ipari termelői árak jelentősebb csökkenést mutattak, az euróövezetben 4,2%-kal, az EU-ban pedig 4,0%-kal.

Az euróövezetben 2024 májusában 2024 áprilisához képest enyhe emelkedés volt tapasztalható a félkész termékek (0,1%), a beruházási javak (0,1%) és a nem tartós fogyasztási cikkek (0,1%) esetében. Az energiaárak azonban 1,1%-kal csökkentek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig kismértékben, 0,1%-kal mérséklődtek.

Az energia nélkül az összes ipari termelői árak 0,1%-kal nőttek.

Az EU-ban a tendenciák hasonlóak voltak, a közbenső termékek (0,1%), a beruházási javak (0,1%) és a nem tartós fogyasztási cikkek (0,2%) árai emelkedtek. Az energiaárak 1,3%-kal csökkentek, a tartós fogyasztási cikkek árai pedig 0,2%-kal mérséklődtek. Az energia nélkül az összes ipari ár 0,2%-kal nőtt.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb havi csökkenést az ipari termelői árak tekintetében Horvátországban (-4,1%), Görögországban (-2,9%) és Svédországban (-1,8%) regisztrálták. Ezzel szemben a legnagyobb növekedést Írországban (+7,7%), Bulgáriában (+4,5%) és Észtországban (+2,1%) figyelték meg.

Az előző hónaphoz képest Magyarországon 0,9 százalékos, az előző évhez mérten 3,9 százalékkal csökkentek.

Az éves összehasonlításban a félkész termékek, az energia és az energia nélkül számított teljes ipar esetében mind az euróövezetben, mind az EU-ban csökkenés volt tapasztalható. A beruházási javak, a tartós fogyasztási cikkek és a nem tartós fogyasztási cikkek esetében azonban növekedés volt tapasztalható. A legjelentősebb éves csökkenést az ipari termelői árak tekintetében Szlovákiában (-20,7%), Lengyelországban (-6,8%), Franciaországban és Lettországban (egyaránt -6,7%) regisztrálták. A legnagyobb éves növekedést Luxemburgban (+17,7%), Svédországban (+1,3%) és Csehországban (+1,0%) figyelték meg.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams