Egyre több nyugdíjas dolgozik Magyarországon, de miért?
Gazdaság

Egyre több nyugdíjas dolgozik Magyarországon, de miért?

A sajtóban megszaporodtak azok a híradások, melyek szerint a nyugdíj mellett dolgozók száma tíz év alatt megnégyszereződött. Az elemzők jelentős része szerint a nyugdíjak annyira alacsony összegűek, hogy egyre több nyugdíjas kényszerül a megélhetése érdekében a nyugdíj mellett is dolgozni, és emiatt emelkedik jelentősen a nyugdíjas dolgozók száma. Vajon valóban ez a helyzet? 1. rész.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A gazdaságban a plusz munkaerő iránti keresletet egyebek között a nyugdíjas munkavállalók létszámának növelésével lehet kielégíteni, ha nem kizárólag a világ másik feléről ideközvetített külföldi munkások tízezreire számít a kormányzat. Ezért mindenekelőtt érdemes áttekinteni, hogy milyen feltételekkel lehet ma a nyugdíj mellett dolgozni Magyarországon, és milyen korlátozások tarthatják vissza a  munkától a dolgozni akaró nyugdíjasokat.

A KSH korcsoportok szerint szűrt gazdasági aktivitási táblázata legfrissebb kiadása szerint a közel kétmillió öregségi nyugdíjas közül a 65-74 éves korosztályból (ők a korbetöltött nyugdíjasok, a létszámuk a nők kedvezményes nyugdíjában részesülők létszámával, 150 ezer fővel kevesebb, vagyis 1,85 millió fő) közel 121 ezren dolgoznak, ami azért nem ad okot a témáról szóló sajtóanyagok megszaporodására, hiszen egyrészt a korbetöltött nyugdíjasok mindössze 6,5%-a vállal munkát a nyugdíja mellett, másrészt a KSH legutóbbi foglalkoztatási gyorstájékoztatója szerint nyugdíjas dolgozók a 4,75 millió foglalkoztatott mindössze 2,5%-át teszik ki.

Persze jól megválasztott tükörben szebbnek láthatunk egyes adatokat, például a 65-69 éves korosztályok 651 ezer tagjából 87 ezren dolgoznak, ami 13,4%-os arányt tükröz.

A statisztikai adatok értelmezéséhez fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a KSH módszertana szerint ki minősül foglalkoztatottnak. Eszerint foglalkoztatott az a személy, aki az adatfelvételi kérdezés hetét megelőző héten (a vonatkozási héten) legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság) nem dolgozott. Heti egy órányi munka nyilván nem járul hozzá érdemben a nyugdíjas háztartás költségeinek fedezéséhez sem, ezért az adatokat kellő óvatossággal szükséges figyelembe venni.

Az Európai Unió átlagában a 65-74 éves korosztályok növekvő hányada dolgozik. Jellemzően a férfiak időskori foglalkoztatottsági rátája a magasabb, az arányok az észt 27 százaléktól a lett, litván, portugál, svéd és ír 17 százalékon át ívelnek a 6 százalék körüli vagy alatti értékekig (ide tartozik például Ausztria, Szlovákia, Görögország, Franciaország, Belgium). A nők körében alacsonyabbak az arányok, kivéve a balti államokat (ott elérik a 9-12 százalékot).

Magyarországra visszatérve a versenyszférában a nyugdíj melletti munkát akadályozó minden korlátozás megszűnt, így a korbetöltött nyugdíjasok és a nők kedvezményes nyugdíjában részesülők foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza.

A nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban szerzett keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot, miközben a foglalkoztató is mentesül a nyugdíjas keresete után a 2024-ben változatlanul 13% szociális hozzájárulási adó alól. Ezért azonos bruttó keresetet feltételezve a nyugdíjas munkavállaló nettó keresete 18,5%-kal magasabb, míg a foglalkoztató bérköltsége 13%-kal kevesebb lehet egy aktív korú munkavállalóhoz képest.

Ha a nyugdíjas egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet folytat, akkor a nyugdíjkorhatára betöltését követően a törvény erejénél fogva automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül. Ez általában előnyös rendelkezés, a néhai nem főállású kisadózó nyugdíjasoknak viszont nagyon kellemetlen, hiszen nyugdíjasként az új kata-törvény szerint már nem lehet kisadózó (hiszen katás csak főállású vállalkozó lehet). A társadalombiztosítási törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytató személy

  • a biztosítási kötelezettség alá eső bármely jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá
  • az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül,
  • akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel. E rendelkezések alapján kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó a korbetöltött öregségi nyugdíjban vagy a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő vállalkozó mellett az is, aki olyan özvegyi nyugdíjas, aki a nyugdíjkorhatárát - az 1957. január 1-jén vagy később születettek esetén 65 évet - betöltötte és az özvegyi nyugdíja mellett vállalkozik.

Miután a nyugdíj mellett bármely jogviszonyban végzett keresőtevékenységgel szerzett kereset járulékmentes, a nyugdíj melletti munkavégzés révén nyugdíjnövelésre nem lehet jogosultságot szerezni. A nyugdíj mellett végzett munka a nyugdíj újraszámítására sem teremt alapot, mert a saját jogú nyugdíj mellett végzett keresőtevékenységgel szolgálati idő nem szerezhető és a nyugdíj mellett szerzett kereset az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során pótlólagosan nem vehető figyelembe.

E rendelkezések révén a magyar nyugdíjrendszer nem követi a modern skandináv nyugdíjrendszerekben érvényesülő élethossziglani kereseti elvet (lifetime earnings principle), amely szerint a nyugdíj összegét növeli a nyugdíj mellett végzett munkával szerzett keresetből fizetett nyugdíjjárulék is, amelyet új nyugdíjjogosultságként jóváírnak a nyugdíjszámlán, így a következő évi nyugdíj összegét már ennek figyelembevételével állapítják meg. A magyar nyugdíjas nem is választhatja, hogy a nyugdíj mellett szerzett keresete után járulékot fizet (ez a német nyugdíjrendszer megoldása a nyugdíjak növelésére).

A járulék- és szocho-mentesség azonban egyáltalán nem kedvezőtlen a dolgozó magyar nyugdíjasoknak, hiszen így a nyugdíjuk megállapításától fogva kettős jövedelemforrásra tehetnek szert:

  • korlátozás nélkül fölvehetik a nyugdíjukat, és mellette
  • a járulékmentes keresetüket.

Ezért a nyugdíjigénylés elhalasztása mellett egyre kevesebb indok szól, hiába jár a korhatár betöltése után a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozó alkalmazott vagy vállalkozó részére nyugdíjbónusz, amely annyiszor a nyugdíj fél százaléka, ahányszor 30 nap szolgálati időt szerez a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíja tényleges megállapításáig.

A kettős jövedelemforrás előnyei azonban a közszférában csak megszorításokkal érvényesülnek, mert ott a legtöbb területen még mindig súlyos korlátozásokkal kell számolnia a dolgozni akaró nyugdíjasoknak:

2013. július 1. óta változatlanul hatályban van a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak, közszolgálati tisztviselőknek  választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között, mert az illetményüket és a nyugdíjukat egyidejűleg nem vehetik föl. Nyugdíjas továbbfoglalkoztatásukra költségvetési intézményekben ráadásul kizárólag akkor kerülhet sor, ha ehhez a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez.

E kormányhatározat nyomán az országgyűlés azonnal módosította a nyugdíjtörvényt, amely szerint az öregségi nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közszolgálati jellegű (vagyis közalkalmazotti, egészségügyi szolgálati, költségvetési intézménynél köznevelési foglalkoztatotti, rendvédelmi igazgatási szolgálati, honvédelmi alkalmazotti, kormányzati szolgálati, adó- és vámhatósági szolgálati, politikai szolgálati, biztosi, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati, bírói szolgálati, igazságügyi alkalmazotti szolgálati, ügyészségi szolgálati, rendőri vagy honvédségi hivatásos szolgálati) jogviszonyban áll. Ugyanez a szüneteltetési rendelkezés vonatkozik a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő személyekre is. Viszont nem szüneteltethető az ellátás folyósítása azon közszolgák esetében, akiknek a közszolgálati jogviszonya nem kinevezéssel, hanem választással, közjogi megbízatással jött létre (ilyen például a polgármester vagy az alkotmánybíró).

Az összes felsorolt közszolgálati jellegű jogviszonyban a szüneteltetés időtartama alatt az érintett nyugdíjas személy nyugdíjasnak minősül. Emiatt a nyugdíjas közszolga a szünetelés időtartama alatt végzett keresőtevékenységével szolgálati időt nem szerezhet és keresete az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során pótlólagosan nem vehető figyelembe, vagyis a nyugdíj újraszámítása nem kérhető.

Ez az a korlátozás, amelyet célszerű lenne mielőbb teljes mértékben megszüntetni, hiszen a belső munkaerő-tartalék egyik természetes forrása a dolgozni vágyó nyugdíjas közszolgák közössége lenne, ha erre korlátozás nélkül lehetőségük nyílna a közszférában is.

A cikkem következő részében megvizsgálom a 65 éven felüliek munkapiaci helyzetét és a munkavállalásuk előtti akadályokat is.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
költségvetés-infláció-ukrajna-imf-államadósság