Ukrajna igyekszik elkerülni az államcsődöt
Gazdaság

Ukrajna igyekszik elkerülni az államcsődöt

Portfolio
Ukrajna hétfőn közölte befektetőivel, hogy továbbra is bízik abban, hogy sikerül elérni az adósság átütemezésének célját még a háború közepette is, mielőtt a fizetési moratóriumok augusztus 1-jén lejárnak. A pénzügyminisztériummal folytatott telefonbeszélgetésen négy forrás is részt vett, akik megerősítették ezt az információt.

A háború sújtotta ország nemcsak a mintegy 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvény átütemezésére törekszik, hanem a GDP-garanciákat is kívánja vonni ebbe az erőfeszítésbe. A GDP-garancia egy olyan pénzügyi eszköz, amelynek kifizetései az ország gazdasági teljesítményéhez kötődnek.

A hétfői telefonhívás része volt Ukrajna újbóli törekvésének a befektetőkkel való kapcsolatfelvételre, miután a múlt hónapban megállapodás nélkül értek véget a hivatalos szerkezetátalakítási tárgyalások. A múlt héten közzétett nyilatkozatokból kiderült, hogy nagy különbség van a kötvénytulajdonosok által hajlandónak tartott 20%-os haircut (adósságcsökkentés) és Ukrajna javaslata között, amely akár 60%-os haircutot jelentett volna.

Úgy vélik, hogy hamarosan megállapodásra lehet jutni

- mondta az egyik forrás névtelenséget kérve.

A telefonhíváson Jurij Butsa, az ukrán adósságkezelő hivatal vezetője is felszólalt. Ő vezeti az ország hitelezőkkel való kapcsolattartását. Csatlakoztak hozzá a kormány tanácsadóinak képviselői és az IMF ukrajnai missziójának vezetője, Gavin Gray is.

A hitelezői oldalról az ad hoc hitelezői bizottság tagjai csatlakoztak, valamint olyan befektetők is jelen voltak, akik nem voltak a csoport tagjai. Ukrajnának jelenleg 19,7 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvénye van és 2,6 milliárd dollárnyi GDP-arányos tartozik.

A múlt heti nyilatkozat szerint Kijev nem tervezi egyszerre átütemezni mindkét adósságtípust (kötvényeket és warrantokat), hanem először csak a kötvényekkel foglalkozik. Azonban most úgy tűnik, hogy mindkettőt kezelni kellene egyszerre.

Az IMF szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
federal reserve, fed,