Szétvágnák az adórendszert is, csak legyen növekedés
Gazdaság

Szétvágnák az adórendszert is, csak legyen növekedés

Portfolio
Adócsökkentést, a bürokratikus terhek csökkentését, valamint az állami támogatások visszavágását javasolt a Bundesbank elnöke, Joachim Nagel, hogy beindítsák a német gazdaságot.

A Német Központi Bank elnöke, Joachim Nagel felszólította a kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy az ország egyre csökkenő befektetési vonzerejét felerősítse. Nagel kiemelte, hogy Németország, Európa legnagyobb gazdasága a növekedés tekintetében lemaradásban van más nemzetekhez képest, és jelentős kihívásokkal néz szembe, különösen a megújuló energiaforrások kiépítésénél.

Egy frankfurti konferencián felszólalva Nagel idézte a KfW fejlesztési bank tanulmányát, amely szerint Németországnak mintegy 5 milliárd eurónyi beruházásra lenne szüksége ahhoz, hogy 2045-re elérje az éghajlat-semlegességre vonatkozó célját. A vállalati beruházások azonban csökkenő tendenciát mutatnak, és egyre nagyobb az aggodalom, hogy a pénzemberek egyre inkább elkerülik Németországot. Nagel rámutatott több strukturális problémára, amely elriasztja a befektetőket, köztük a magas bér- és energiaköltségekre, a szakképzett munkaerő hiányára, a szabályozási bizonytalanságra és a magas adóterhekre.

E problémák kezelésére Nagel több intézkedést javasolt. Először is javasolta a szén-dioxid-adó emelését a jelenlegi tonnánkénti 45 eurós szintről, hogy ösztönözze a szén-dioxid-semleges gazdaság felé való elmozdulást. Másodszor javasolta az adók, különösen a társasági adókulcsok csökkentését, amelyek nemzetközi összehasonlításban kedvezőtlenek. Harmadszor, Nagel sürgette a kormányt, hogy csökkentse a bürokratikus terheket, különösen a megújuló energiás termelők, például a szélturbinák enegedélyeztetésénél – írja a Financial Times.

Nagel hangsúlyozta továbbá, hogy a különböző ágazatokban a szakképzett munkaerő hiányának kezeléséhez növelni kell a munkaerő-kínálatot. Azt javasolta, hogy használják ki a körülbelül 3,2 millió emberből álló rejtett tartalékot, akik dolgozni szeretnének, de gyermekgondozási kötelezettségeik vagy azon meggyőződésük miatt, hogy nem fognak megfelelő munkát találni, nem tudnak dolgozni. Nagel azonban óva intette a kormányt attól, hogy nagymértékben pénzügyi ösztönzőkre támaszkodjon, mint például a chipgyártóknak felajánlott több tízmilliárd euró, hogy új félvezetőgyárakat építsenek Németországban.

Figyelmeztetett arra, hogy ez ahhoz vezethet, hogy a vállalatok az állami segélyek reményében elhalasztják a beruházásokat.

A német gazdaság az év első negyedévében 0,2%-kal nőtt, miután 2022-ben zsugorodott. A közgazdászok a fogyasztói kiadások növekedésére számítanak a bérek gyors emelkedése és az infláció lassulása miatt. A svájci IMD egyetem tanulmánya azonban azt állapította meg, hogy Németország a nemzetközi versenyképesség terén lemaradt, és a 67 ország közül két helyet rontva a 24. helyre esett vissza a rangsorban. Nagel felhívása hangsúlyozza, hogy Németországnak sürgősen kezelnie kell strukturális problémáit és javítania kell vonzerejét a befektetők számára a hosszú távú gazdasági növekedés biztosítása érdekében.

Címlapkép forrása: Graham Hughes/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-2157424312