Súlyos üzenetet kaptak a bankok, újra számolgathatnak a különadó miatt
Gazdaság

Súlyos üzenetet kaptak a bankok, újra számolgathatnak a különadó miatt

Portfolio
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány új dologra készül a bankszektor különadóztatása terén. Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel ezelőtti utalása, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelzése után Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának Portfolio-n megjelent keddi cikkének fő üzenetei alapján kijelenthető: egy új forgatókönyv léphet be a képbe, ami azt vetíti előre, hogy az érintett szereplők a korábban vártnál magasabb adóterheléssel is szembenézhetnek.

Több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy a költségvetés miatt a kormány nincs könnyű helyzetben. Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogy a kormánytól konszolidációs csomagot várnak bizonyos elemzők, szakértők, hitelminősítők. Ennek mérete nem kicsi, többszáz milliárd forintot is elérheti, főként a 2025-ös évben. A csomag, vagyis a kiigazítás méretét még inkább növeli az a fejlemény, hogy 2026-ban parlamenti választások lesznek, amire a kormány készülhet gazdaságélénkítő, fogyasztást közvetlenül támogató intézkedésekkel (családtámogatások, egyedi-célzott programok, adókedvezmények, -mentességek).

A korábbi tapasztalatok alapján pedig a piaci szereplők racionális magatartása az, hogy egyből arra gondolnak, hogy a kormány adóemelés útján állítja helyre a költségvetés egyensúlyát, különadó-emelésre építi a kiigazítását, a mozgásterének növelését.

Ez a másik oldalon, vagyis a különadókkal, extraprofitadóval érintett szektorok képviselői körében szerintünk újrakalkulálást igényel, egy új szcenárió jön ugyanis a képbe, az eddigi kettő mellé. Megítélésünk szerint eddig volt

  • egy pozitív (kisebb esélyű) forgatókönyv, amiben az érintett ágazatok azzal számolhattak, hogy a kormány a tavaly tett ígéretét betartja, és az eredetileg két évre (2022-23-ra), majd plusz egy évre (2024) fenntartott extraprofitadókat teljes mértékben kivezeti 2025-re;
  • valamint egy reálisabb alapforgatókönyv, amiben az extra terhet viselő vállalatok úgy kalkulálhattak, hogy a különadó-terhelés mégsem csökken.

A Portfolio Hitelezés 2024 konferencián megkérdeztük a hallgatóságot, mire számítanak az extraprofitadók terén, és beszédes eredmény született:

Ebben teremt új helyzetet a költségvetés kiigazítási igénye, a kormány kényszerhelyzete, amit egyébként a túlzottdeficit-eljárásból fakadó következmények is felerősítenek. Nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben a fent bemutatott két forgatókönyv mellé bejönne egy harmadik szcenárió is (viszonylag nagy valószínűséggel), ez pedig az érintett szektorok (elsősorban a bankszektor és a kiskereskedelmi szektor) különadó-terhelésének érdemi emelkedését tartalmazza.

Ennek a forgatókönyvnek az esélyeit erősítette meg Lóga Máté NGM-államtitkár mai írása, melyben azt írta, hogy a bankok csak részlegesen feleltek meg a kormányzati elvárásnak, pontosan így fogalmazott: "teljesülésével kapcsolatban kockázatok merültek fel". "A bankrendszer 2023 júniusa (az extraprofit adó felezésének kommunikálása) és 2024 júniusa között extra nyereségre tehetett szert azzal, hogy az egyértelmű kormányzati elvárással szemben – mely az összes banki állampapír állomány növelése volt – jelentős részben az állampapír-portfóliójának átrendezésével törekedett megfelelni az extraprofit-adó felezésével kapcsolatos követelményeknek" - vezette fel az államtitkár, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy több olyan kisebb intézményt is találhatunk, melyek teljes egészében megfeleltek a kormányzati elvárásnak. Mindezek után az államtitkár előrevetíti:

nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extra jövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával.

Mindezek után és a korábbi évek kiigazítási tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a kormány számára a legegyszerűbb és legkönnyebb út a különadóterhelés emelése, ha valahol többszáz milliárd forintot akar találni. Más kérdés, hogy ennek lehetnek akár negatív implikációi is a magyar gazdaság és költségvetés állapotát külsősként megfigyelő szereplők körében, így például a hitelminősítők, vagy az Európai Bizottság szemében.

Érdemes ennek kapcsán azt is felidézni, hogy a bankszektor képviselői között hogyan oszlik meg ez a különadó-terhelés.

Legkésőbb novemberre ez a kérdés eldől, amikor elindul a 2025-ös költségvetés őszi tervezési folyamatának publikus része. Érdemes lesz figyelemmel követni ezért a következő hónapokat, hogy milyen további üzeneteket fogalmaz meg az érintett szektorok felé a kormány, és ezen belül is az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
federal reserve, fed,