Powell a kamatcsökkentésről: Nem látunk még tisztán
Gazdaság

Powell a kamatcsökkentésről: Nem látunk még tisztán

Portfolio
Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) elnöke, Jerome Powell kedden kijelentette, hogy még több gazdasági adatot kell elemezniük, mielőtt döntést hoznának a kamatcsökkentésről. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a közelmúltban mért gyengébb inflációs adatok valóban tükrözik-e az árnyomás csökkenését.

A májusi inflációs adatok szerint a Fed által preferált mérőszám nem mutatott növekedést, és az éves áremelkedési ráta 2,6%-ra csökkent. Bár ez még mindig meghaladja a jegybank 2%-os célját, már lefelé tartó tendenciát mutat.

"Csak azt akarjuk megérteni, hogy az általunk látott számokból jó következtetést vonunk le a mögöttes folyamatokról"

- mondta Powell az Európai Központi Bank által szervezett portugáliai konferencián.

"Magabiztosabbak akarunk lenni, és őszintén szólva, mivel az amerikai gazdaság erős... van lehetőségünk arra, hogy időt szánjunk a döntésre" – mondta.

A Fed tavaly július óta stabilan az 5,25%-5,5%-os sávban tartja irányadó kamatlábát. A tisztviselők azonban vitáznak arról, mikor enyhítsenek a monetáris politikán (azaz mikor csökkentsék a kamatlábakat), mivel az infláció közelített a központi bank 2%-os céljához.

A Fed által preferált személyi fogyasztási kiadások árindexe szerint az infláció még mindig több mint fél százalékponttal meghaladja ezt a célt. A központi bank június 12-i politikai nyilatkozatában "emelkedettnek" minősítette az inflációt.

Az inflációra és az általános gazdasági aktivitásra vonatkozó legfrissebb adatok azonban arra utalnak, hogy az árnyomás tovább enyhülhet.

Azonban, hogy ez valóban megtörténik-e vagy sem, attól függ majd, hogyan alakulnak a következő foglalkoztatási és inflációs jelentések. Különösen fontos lesz a pénteken megjelenő júniusi havi foglalkoztatási jelentés és a július 11-én publikált júniusi fogyasztói árindex.

Bár egy kezdeti kamatcsökkentés időzítése nem feltétlenül befolyásolja jelentősen a Fed hosszú távú gazdasági céljait, a Fed különösen biztos akar lenni abban, hogy egy hitelfelvételi költségek első csökkentése egy teljes monetáris lazítási ciklus kezdetét jelenti-e majd. Sok tisztviselő számára ez érv amellett szólt eddig is: türelmesnek kell lenniük és várniuk kell még egy kicsit az első kamatcsökkentéssel.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bolognese