Orosz oligarchák és brit politikusok: leleplezték a titkos hálózatot
Gazdaság

Orosz oligarchák és brit politikusok: leleplezték a titkos hálózatot

Portfolio
Egy londoni székhelyű feltörekvő piaci befektetési csoport, a Gemcorp kiszivárgott feljegyzése szerint a vállalat arra törekedett, hogy erős politikai kapcsolatokat építsen ki különböző országokban. Az orosz pénzből alapított társaság a brit Konzervatív Párt több tagját felvette már alkalmazottnak, és úgy tűnik, hatékony volt a befolyásszerzésük. A választások előtt az újabb botrány nem jön jól a toryknak.

2018 decemberében Atanasz Bosztandjiev bolgár pénzember, a Gemcorp feltörekvő piaci befektetési csoport alapítója Londonban egy kényes témát vitatott meg vezetőivel: a politikában való befolyásszerzést. Az egyik alkalmazott által készített feljegyzés azt javasolta, hogy építsenek ki informális kommunikációs csatornákat a kormányzat vezető szintjén különböző országokban, köztük a világ néhány legkorruptabb államában. A feljegyzés szerint, bár volt miniszterek és tisztviselők sokasága hajlandó pénzért cserébe hozzáférést biztosítani a kormányzathoz, gyakran kevés hasznot hozna a velük való barátkozás. Megjegyezte azonban, hogy

a brit tory és labour alapokhoz való hozzájárulással könnyen megvásárolható a segítségük, ha a pénz nem számít.

Hat évvel később a Gemcorp Európa egyik legmerészebb feltörekvő piaci alapjává vált, amely 6 milliárd dollárt fektetett be a világ legkockázatosabb gazdaságaiba. Mivel a konzervatív brit kormány a közelgő választásokon várhatóan elsöprő vereséggel néz szembe, a Gemcorp az elmúlt 12 hónapban több korábbi vezető tory politikust és tisztviselőt is alkalmazott, köztük Lord Edward Listert, Boris Johnson korábbi kabinetfőnökét, Lord Gerry Grimstone-t, egykori befektetési minisztert és Gaj Wallooppillait, a konzervatív párt több előző elnökének korábbi kabinetfőnökét – derül ki a Financial Times oknyomozásából.

Ezek az alkalmazottak kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy brit tisztviselők hajlandóak-e fizetett szerepet vállalni Oroszországhoz szorosan kötődő vállalatoknál, mivel a Gemcorpot egy olyan alapból indították, amelyet két orosz oligarcha támogatott, akik kapcsolatban állnak Szergej Csemezovval, az orosz állami fegyvergyártó óriáscég, a Rosztec vezetőjével. Az egyik ilyen befektetőt az amerikai kormány 2022-ben szankciókkal sújtotta, mert Vlagyimir Putyin és a Rosztec finanszírozója volt. Bosztandzsiev 2018-ban Afrikában találkozott a szankciókkal sújtott orosz állami fegyverexportügynökség vezetőjével is, és kapcsolatokat ápolt befolyásos angolai tábornokokkal.

A Gemcorp tagadta, hogy az orosz állam támogatására építette volna ki a cég kapcsolati hálóját, vagy Moszkva érdekében folytatott volna politikai lobbit. Azt is elutasították, hogy a cég megszegte volna a szankciókat, vagy katonai felszerelésekkel kapcsolatos ügyletekben vagy a Kreml által támogatott vállalatokkal folytatott volna üzleteket.

A Gemcorp szerint a cikk elején bemutatott lobbistratégiai feljegyzést soha nem vitatták meg és nem hajtották végre, és az nem reprezentálja sem a saját, sem Bosztandjiev nézeteit.

Bosztandjiev pályafutása elején a Merrill Lynch és a Goldman Sachs cégeknél dolgozott, mielőtt az orosz állami tulajdonú VTB nemzetközi részlegének, a VTB Capitalnak az élére került. A VTB-t a Kreml eszközként használta fel arra, hogy növelje befolyását a feltörekvő piacokon azáltal, hogy diplomáciai feltételekhez kötött finanszírozási szerződéseket kötött.

A Gemcorp sikere azt mutatja, hogy a Kremlhez állítólagosan kötődő üzletemberek pénzét hogyan használták fel arra, hogy megvethessék a lábukat a brit pénzügyi szektorban. A vállalat 2022-ben bejelentette, hogy az előző évben megszakította kapcsolatait Oroszországgal, és bezárta moszkvai irodáját. Sikerének eredete és a korábbi brit tisztviselők alkalmazása azonban újabb kérdéseket vetett fel a politika és a pénzügyek kapcsolatáról.

Az Egyesült Királyságban július 4-én tartanak választásokat.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
fiatal üzletasszony befektető elemző