Miért állnak fel a fiatalok? Könnyedén csökkenthető a fluktuáció
Gazdaság

Miért állnak fel a fiatalok? Könnyedén csökkenthető a fluktuáció

A fluktuáció világszerte komoly kihívást jelent a szervezetek számára, mivel növeli a toborzásra és betanításra fordított költségeket, ugyanakkor csökkenti a termelékenységet. A probléma különösen jellemző az Y generáció körében: tudományos felmérések alapján a millenniumi alkalmazottak gyakrabban váltanak munkahelyet bármely más korcsoportnál. Mik a leggyakoribb okok, amelyek a felmondási szándék mögött állnak? Mit tehet a munkáltató, hogy igazodjon a munkaerő elvárásaihoz, és hosszú távon is kielégítő karrierlehetőséget nyújtson alkalmazottainak?
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Folyamatos fejlődési és növekedési lehetőségek hiánya

A finn Oulu Egyetem egy fókuszcsoportos kutatásában hat milleniumi korosztályú munkavállalót kérdeztek arról, hogy hosszú távon milyen értékek fontosak számukra egy munkahelyen. A finn egyetem kutatásából kiderül, hogy a felmérésbe bevont munkavállalók megegyeztek abban, hogy az álláskeresés első pillanatától fogva szem előtt tartják a fejlődési lehetőségeket, amiket a munkáltató hosszú távon kínál.

Amikor új állást keresek, mindig megpróbálom elképzelni magam az adott vállalatnál, hogy milyen ott dolgozni, és elgondolkodom azon, hogy milyen karrierlehetőségeket kínálhat a cég.

Volt, aki hozzátette: a ranglétrán való előmenetel és a folyamatos fizetésemelés lehetősége játszik döntő szerepet abban, hogy hosszú távon maradjon a cégnél. A fejlődési lehetőség mellett volt, aki a szervezeti kultúrát is megemlítette, továbbá a hasonló értékrenddel rendelkező munkatársak is megjelentek, mint motiváló tényezők a szervezet iránti elköteleződésben.

Ugyanakkor megemlítendő, hogy a fókuszcsoportok interjúalanyai nem reprezentatívak a teljes populációra nézve, és a különféle területeken dolgozó fiatal felnőttek más és más szempontokkal rendelkezhetnek.

Akik úgy érzik, a munkáltató törődik velük, szívesebben maradnak a vállalatnál

Maria Panagioti, a Manchester-i Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányukban kimutatták, hogy az olyan kezdeményezések, amelyek arra irányulnak, hogy segítsék a munkavállalót abban, hogy megtalálja személyes küldetéstudatát a munkában, továbbá amelyek az elkötelezettség és a jóllét növelésére összpontosítanak, segíthetnek a kiégés és a fluktuáció csökkentésében.

A legjelentősebb előnyöket a szervezeti szintű intervenciós programok jelenthetik, amelyek a szervezeti kultúrának javítására, a munkaterhelés optimális elosztására, valamint a csapatépítésre koncentrálnak. Ezzel együtt fontos szerepet játszanak a kiégés csökkentésében a vállalati well-being programok is, a mindfulness (tudatos jelenlét) tréningek és az egyéb oktatási programok.

A pszichológiai készségek fejlesztésének jelentős szerepe van a fluktuáció megelőzésében.

Ha a vezetők tudatosan fejlesztik önmagukat és vezetői képességeiket, az jótékony hatással bír az egész szervezetre. A munkavállalóknak pedig arra van szükségük, hogy megbecsülve érezzék magukat, és lehetőségük legyen a fejlődésre.

A nők körében alacsonyabb a munkahelyváltók aránya, de ez vajon az elköteleződésről szól?

A tudományos cikkek egymásnak ellentmondó eredményeket közölnek a nemi különbségekről a fluktuáció tekintetében. Egyfelől jól dokumentált, hogy a nők nagyobb hajlandósággal hagyják ott a munkahelyüket abból kifolyólag, hogy otthoni és családi szerepeket töltsenek be. Ez a tendencia magyarázható azzal, hogy a nők aránytalanul nagyobb felelősséget viselnek otthon. Továbbá a nők nagyobb valószínűséggel csökkentik fizetett munkaóráikat, vagy lépnek ki teljesen a munkaerőpiacról annak érdekében, hogy hagyományos nemi szerepeket töltsenek be, például otthonmaradó anyaként gyermeket neveljenek.

Másfelől más kutatások, mint például Alice Reissová cseh viselkedéskutató munkatársaival vizsgálatában azt találta, hogy a munkaadó iránti elkötelezettség tekintetében nincsen jelentős nemi különbség.

Ugyanakkor eredményei szerint a nők hűségesebbek a férfiaknál, akik magabiztosabbak és függetlenebbek.

Összességében tehát a fluktuáció mögött számos motívum húzódhat meg. A leggyakoribb okok között szerepel a fejlődési lehetőségek vagy a megbecsültség hiánya, valamint a nők esetében az otthoni/családi feladatok ellátása. A munkáltató azonban számos lehetőséget teremthet a fluktuáció csökkentése érdekében, és ezek végső soron mind a munkavállaló jóllétének javítását kell, hogy megcélozzák.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
moszkva