Megugrottak a bolti lopások, milliárdokat buknak a német kiskereskedők
Gazdaság

Megugrottak a bolti lopások, milliárdokat buknak a német kiskereskedők

MTI
Tavaly 2,82 milliárd eurós, az előző évinél 15 százalékkal nagyobb kára származott a németországi kiskereskedelemnek a bolti lopásokból az EHI Retail Institute GmbH kiskereskedelmi kutatóintézet kedden publikált jelentése szerint.

A bolti lopások okozta kár a 2022-es növekedéssel tért vissza a járvány előtti "normális" szinthez. Tavaly azonban Frank Horst, az EHI kiskereskedelmi kutatóintézet szakértője szerint "elérkeztünk egy olyan fordulóponthoz, amikor a bolti lopások növekedése már kiemelt figyelmet megkövetelő mértéket ölt". A kiskereskedelmi üzletek többsége számára a biztonsági intézkedések fokozása így az idei év egyik legfontosabb feladatává vált - tette hozzá.

A raktárkészlet-nyilvántartásban összességében 4,8 milliárd hiány keletkezett, 5 százalékkal magasabb az előző névinél. Ezen belül a vásárlók, alkalmazottak, beszállítók és szolgáltatók által elkövetett lopásokból származó kár 4,1 milliárd eurót tett ki. A bolti vásárlók 2,82 milliárd euróval "járultak hozzá" ehhez a hiányhoz.

Pusztán statisztikailag ez annyit jelent, hogy minden német állampolgár évente körülbelül 34 euró értékben tulajdonított el árucikkeket. Másképpen megfogalmazva minden 200-ik vásárló fizetés nélkül távozott szerzeményével a boltból.

A rendőrségi bűnügyi statisztikák szerint a bolti lopások száma 23,6 százalékkal, összesen 426 ezer esetre nőtt 2023-ban az előző évi 344 ezerről. Növekedett mind a kisértékű, mind a nagyértékű, "súlyos" bolti lopások száma - az utóbbi 27 ezerre, minden idők legmagasabb esetszámára. A "súlyos" bolti lopások alatt a külön biztonsági intézkedéssel, például vitrinben elhelyezett vagy egyéb módon rögzített nagyértékű tárgyak eltulajdonítását értik.

A bolti lopások többsége azonban bejelentés nélkül és felderítetlen marad. A bejelentett lopások és a leltárhiány alapján kalkulálva évente mintegy 24 millió esetben, egyenként 117 euró értékben történik bolti lopás, vagyis országos szinten az üzletek minden nyitva tartási napján 100 ezer.

Az EHI alapvetően az áremelkedésre és a kiskereskedelmi alkalmazottak hiányára vezeti vissza a bolti lopások növekedését. "Az áremelkedések miatt sokan pénzügyi nehézségekkel küzdenek és ezért kénytelenek lopni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kiskereskedelemben egyre kevesebben dolgoznak, ami megkönnyíti a tolvajok dolgát.

A tolvajok legkedveltebb termékcsoportjai közé tartoznak a szeszes italok, dohánytermékek, kozmetikumok, borotvapengék, energiaitalok, bébiételek és a kávé. A tolvajok többsége alkalmi elkövető, de legalább egynegyedük profi bűnöző, akik bandákban tevékenykednek és általában "súlyos" bolti lopást követnek el.

Az EHI felmérése 82,8 milliárd euró forgalmat bonyolító 17 ezer üzlettel és értékesítési ponttal rendelkező 84 vállalatra és értékesítési csatornára terjedt ki. A felmérés szerint sok kiskereskedelmi egység a lopások további növekedésére számít.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fiatal üzletasszony befektető elemző