Portfolio signature

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Portfolio
Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

Az ezredforduló óta jelentős gazdasági változások mentek végbe Magyarországon, eltérő nyomokat hagyva az ország egyes térségeiben. Több vármegyébe korábban nem látott mértékű fejlesztési források érkeztek, más területek ellenben nem rendelkeztek megfelelő tőkevonzó képességgel - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal elemzése. Összegzésük szerint a térségek lehetőségeit meghatározó tényezők (pl. földrajzi elhelyezkedés és megközelíthetőség, infrastrukturális fejlettség, kialakult gazdaságszerkezet és nem utolsósorban a megfelelő munkaerő rendelkezésre állása) eltérő fejlődési pályákat eredményeztek.

Hazánk gazdaságának főváros-centrikussága az ezredfordulót követő első évtizedben valamelyest fokozódott, majd a következő bő tízéves periódusban – kisebb ingadozások mellett – összességében némiképp csökkent

- derült ki a KSH jelentéséből.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Melyik megye fejlődött a legtöbbet 20 év alatt?
  • Hogyan alakul Budapest gazdasági teljesítménye?
  • Melyik megye maradt le a legnagyobb mértékben?
  • Mekkora a különbség a legfejlettebb és a legfejletlenebb megyéink között?
  • Az ország mely részei nem konvergáltak az EU-hoz?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés