FONTOS Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat
Kamatemelésre kényszerülhet az orosz jegybank
Gazdaság

Kamatemelésre kényszerülhet az orosz jegybank

Portfolio
Az orosz központi bank még ebben a hónapban 200 bázisponttal, azaz 2 százalékponttal 18%-ra emeli a kamatlábakat. Ezzel próbálják megfékezni a makacsul magas inflációt, amely elemzők szerint 2024 végén jóval a bank által kitűzött 4%-os célérték felett marad - derült ki a Reuters keddi felméréséből.

A jegybank egyre inkább "héja" szerepbe kerül, ami azt jelenti, hogy szigorúbb monetáris politikát folytat. Ez azért szükséges, mert az infláció tovább gyorsult. A gazdasági minisztérium legutóbbi jelentése szerint június 24-én az éves fogyasztói infláció elérte a 8,6%-ot.

A Reuters által június végén és július elején megkérdezett 16 elemző és közgazdász közül tízen azt jósolták, hogy az orosz jegybank július 26-án 18%-ra emeli az irányadó kamatlábat. Három elemző szerint csak 17,5%-ra emelik majd, míg három másik szakértő úgy véli, hogy a monetáris szigorítást csak 100 bázispontos emelésre korlátozzák.

"A belföldi kereslet, a hitelezés és az infláció nem lassulnak annak ellenére sem, hogy jelenleg is már magas, 16%-os irányadó ráta van érvényben. Ezért az orosz jegybanknak további szigorításokra van szüksége" - mondta Mihail Vasziljev, a Sovcombank vezető elemzője. Ő egyébként szintén 200 bázispontos emelést jósol.

Általánosságban elmondható, hogy a hitelfelvevőknek fel kell készülniük arra, hogy a gazdaságban lévő pénz még sokáig drága marad, sőt valószínűleg még drágább lesz

- tette hozzá Vasziljev.

"Az infláció lassulásának kifejezett jeleinek hiánya arra kényszeríti a jegybankot, hogy fenntartsa ezt a feszes irányt" - mondták a BCS World of Investments elemzői.

Az év végi inflációt meredeken magasabbra prognosztizálták: most már 6,4%-ra becsülik ezt az értéket szemben az előző felmérésben szereplő 5,6%-kal. Az éves infláció tavaly (2023-ban) még mindig magas volt: elérte a 7,4%-ot; igaz ez csökkenést jelentett a megelőző évi (2022-es) 11,9%-hoz képest.

A felmérés szerint a legtöbb arra számítanak a közgazdászok, hogy az orosz bruttó hazai termék (GDP) idén 3,1%-kal nő majd. Az elemzők arra is számítanak, hogy az orosz rubel gyengülni fog: jelenleg körülbelül 87 rubelt ér egy dollár, de várakozásuk szerint ez jövőre akár már 97,5 rubel/dollár árfolyamig is romolhat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
urán