Itt a friss inflációs adat az eurózónából
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat az eurózónából

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően enyhén csökkent az infláció az euróövezetben júniusban, a maginfláció is csökkent. A friss adat megerősíti a várakozást, hogy az infláció csökkenése lassú és rögös lesz, a friss adat még mindig az EKB célszintje felett van.

Az infláció az eurózónában júniusban 2,5% volt éves szinten, ami minimális csökkenést jelent az előző havi 2,6%-hoz képest. Az elemzők is 2,5%-a számítottak, azaz a friss adat megfelelt a várakozásoknak. A maginfláció is a várakozásoknak megfelelően esett, 2,8%-ról 2,6%-ra júniusban.

A havi árnyomás 0,2% volt júniusban, a maginflációs nyomás 0,3% volt. A főmutatóban látott havi emelkedés konzisztens az EKB inflációs céljával, a maginfláció e felett van – az eurózónában az emelkedés nagy részéért a szolgáltatások inflációja felelős.

A friss adat megerősíti azokat a várakozásokat, hogy az infláció csökkenése rögös és hosszantartó folyamat lesz. Az Európai Központi Bank inflációs célja 2%, a várakozások szerint az infláció a következő hónapokban a célszint fölött mozoghat.

Az EKB 2022 nyara és 2023 ősze között emelték az irányadó rátát rekord szintre, 4% volt a csúcson az irányadó betéti ráta. Az év elején látott kedvező inflációs dinamika optimista várakozásokat épített fel, ennek hatására 2024 júniusában az EKB csökkentette a kamatot 25 bázisponttal.

Az inflációs kockázatok ugyanakkor az utóbbi hónapokban erősödtek. A májusi infláció kellemetlen meglepetést okozott, miközben a reálgazdasági aktivitás az éledezés jeleit mutatja, a bérnyomás a várt felett alakult az első negyedévben, ami felvetette a kérdést, hogy az EKB folytatni tudja-e a kamatcsökkentéseket.

A jelenlegi várakozás az, hogy a jegybank idén még egyszer vagy kétszer vág. A mostani adatközlés aligha fogja befolyásolni ezeket a várakozásokat, a piac nem is reagálta túl az adatközlés, ugyanis az teljesen megfelelt a várakozásoknak.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fiatal üzletasszony befektető elemző