Felpörgött a magyar autópiac
Gazdaság

Felpörgött a magyar autópiac

MTI
Az első félévében a személyautók regisztrációjának száma jelentősen nőtt, az év első hat hónapjában 63 331 autót regisztráltak, szemben az előző év azonos időszakban regisztrált 56 594 autóval - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) kedden az MTI-vel.

Kiemelték, január kivételével minden hónapban növekedés volt, februárban 10,38 százalékos, márciusban 12,10 százalékos, áprilisban 21,41 százalékos, májusban 5,62 százalékos, júniusban pedig 23,87 százalékos volt az emelkedés előző év azonos hónapjához képest.

Az egyesület szerint az adatok egyértelműen jelzik, hogy a 2024-es év erőteljesen indult a gépjárműpiacon, köszönhetően az ellátási láncok javulásának, a csökkenő kamatoknak, amelyek elősegítették az új autók piacának fellendülését.

Kifejtették, a SUV-mánia nem múlik, egész Európában, így Magyarországon is toronymagasan a városi terepjárók a legnépszerűbbek. Rendkívüli növekedés látható az elektromos autók terén, az első félévben 59,6 százalékkal több autót regisztráltak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, amiben szerepe van a megújult elektromos autó támogatásnak, és az egyre több elektromos modellnek.

A kis haszongépjárművek regisztrációjának száma is nőtt az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában összesen 13 316 kis haszongépjárművet regisztráltak, szemben a 2023-ban regisztrált 10 596 darabbal.

Minimális, 2 százalékos növekedést mutat 2024 első félévében a nagy haszonjárművek regisztrációja, ami összesen 3040 járművet jelent. Az egyesület szerint a szerény növekedés azt jelzi, hogy bár a gazdasági körülmények, és a kereslet stabilizálódott, de jelentős fellendülés ezen a területen még nem következett be.

Az autóbuszok regisztrációja csökkenést mutatott, 64,9 százalékkal kevesebb új buszt helyeztek forgalomba, mint az előző év azonos időszakában. Mindössze 222 új buszt regisztráltak, ami aggodalomra ad okot, tekintettel a magyar autóbuszállomány öregedésére - írják a közleményben.

Visszaesett a közúti pótkocsik regisztrációja is, 26 százalékkal kevesebb új pótkocsit helyeztek forgalomba, összesen 1479 darabot. Ez a csökkenés arra utalhat, hogy a szállítmányozási és logisztikai ágazatban jelenleg bizonytalanság, vagy csökkenő kereslet tapasztalható - közölte az MGE.

A motorkerékpárok piaca hosszú ideje pozitív trendeket mutat, az első félévben 4171 motorkerékpárt regisztráltak, ami 11,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egyesület továbbra is szükségesnek látja a robogók azonosításának megoldását regisztrációval vagy KGFB plakettel.

A közleményben kitértek arra is, hogy nőtt a használt személyautók regisztrációja is, de csak minimális, fél százalékos mértékben.

Az egyesület a közleményben pozitív fejleménynek értékeli, hogy jelentősen több új személyautót regisztráltak 2024 első felében, mint használtat, a magyar gépjárműpark kifejezetten idős autókból áll, ugyanis az átlagos magyar autó közel 16 éves.

Címlapkép forrása: Shutterstock

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint