Extrém időjárás Magyarországon: a 20. század eleje óta nem volt ilyen
Gazdaság

Extrém időjárás Magyarországon: a 20. század eleje óta nem volt ilyen

MTI
Az idei június középhőmérséklete országos átlagban 21,6 Celsius-fok volt, amely 1,8 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát, ezzel az ötödik legmelegebb június lett 1901 óta - írta a HungaroMet. Az elemzés szerint az idei a legmelegebb első fél év volt a 20. század kezdete óta.

 A havi középhőmérséklet a Dunántúlon és az északi országrészben többnyire 20-22 fok között alakult, az Alföldön viszont nagy területen meghaladta a 22 fokot, a Dél-Alföldön, Szeged környékén a 23 fokot is elérte a hónap középhőmérséklete.

A hónap csapadéka országos átlagban - az eddig beérkezett adatok alapján - 82,8 milliméter volt, amely 15 százalékkal haladja meg az 1991-2020 közötti években mért, átlagosan 71,8 millimétert. A csapadék általában záporokból, zivatarokból hullott, ezért nagy térbeli változékonyság jellemzi a havi csapadékösszegeket. A legszárazabb helyeken 30 milliméter körül maradt a havi csapadék, míg a csapadékosabb tájakon - így a Bükk és a Zempléni-hegység környékén - többfelé 150 millimétert meghaladó csapadékot mértek júniusban.

Az elemzésben kitértek arra, hogy az idén minden hónap legalább 1 fokkal melegebb volt a szokásosnál. Az év első hat hónapjának középhőmérséklete 11,9 fok volt, 2,9 fokkal meghaladta az 1991-2020 közötti évek átlagát, ezzel pedig a legmelegebb első fél év lett a 20. század kezdete óta. Ezt a kiemelkedő értéket elsősorban az átlagnál 7 fokkal enyhébb február okozta - írták.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint