Elszálltak az árak, luxus lett Magyarországon a fürdőzés
Gazdaság

Elszálltak az árak, luxus lett Magyarországon a fürdőzés

Portfolio
Az elmúlt évben Magyarországon a fürdőbelépők ára jelentős, 18-20 százalékos növekedést mutatott, amit az idei évben egy kisebb mértékű, 8-10 százalékos drágulás követett. Albel Andor, a Dél-Alföld Termálklaszter elnöke a Népszavának elmondta, hogy egyes esetekben az áremelkedés elérte a 18 százalékot is.

Jelentősen nőtt a fürdőbelépők ára Magyarországon az elmúlt években.

ALBER ANDOR SZERINT például A SZENTESI FÜRDŐ BELÉPŐJEGYEINEK ÁRA KÉT ÉV ALATT 38 SZÁZALÉKKAL NŐTT.

Jelenleg egy felnőtt belépőjegy ára 4300 és 16 200 forint között mozog, a legmagasabb árakat Budapesten kérik el.

"A hazai fürdők és strandok többsége önkormányzati tulajdonban van, ami azt jelenti, hogy a belépők árának megállapítása nem csupán pénzügyi kérdés, hanem politikai és társadalmi szempontokat is figyelembe vesznek" - mondta Albel Andor.

A vidéki fürdők nagy része éves árbevételük alapján valószínűleg veszteségesen működik.

Albel Andor szerint azonban a különböző önkormányzati támogatások miatt a veszteségek mértékének meghatározása nehézségekbe ütközik.

A viszonylag alacsony hazai vásárlóerő mellett különösen fontos ügyelni arra, hogy ne emelkedjenek túlzottan a belépők árai.

Egy négytagú család számára még kedvezmények igénybevétele mellett is napi 12-13 ezer forintba kerülhet egy fürdőlátogatás.

Egy egyhetes nyaralás alkalmával ezt 5-6 alkalommal kell kifizetni, amivel már 70 ezer forint közelében járunk - és akkor a szállásért, valamint az étkezésért még nem fizettünk.

Budapesten találhatók a legmagasabb jegyárak: például a Széchenyi Fürdőben egy egész napos jegyért 10 ezer 500 forintot kell fizetni, míg a Gellért Fürdőben ez az összeg 16 ezer 200 forint. Vidéken is magasak lehetnek az árak; például Győrben egy egész napos felnőtt jegy ára 8900 forint, Szegeden pedig 8300 forint.

A vidéki fürdők között Egerszalók napi beugrója 9 ezer forintba kerül. Sárváron egy felnőtt belépő ára 7800 forint, Zalakaroson pedig ennél valamivel olcsóbb: 6900 forint. Miskolctapolcán a Barlangfürdőbe való belépésért 6850 forintot kell fizetni.

"A kedvezmények rendszere rendkívül összetett és helyenként áttekinthetetlen lehet" - mondta Albel Andor.

A felnőttek mellett diák/gyerek és nyugdíjas jegyek is válthatók; csoportos belépők általában legalább tizenöt főtől vehetők igénybe; családi belépők különböző kombinációkban érhetők el; léteznek továbbá úszójegyek és délutáni vagy éjszakai belépők is.

Bérleteket azoknak kínálnak, akik hosszabb időt töltenek egy-egy fürdőhelyen; ezek lehetnek öt vagy tíz alkalomra szólók is. Az alapjegyek általában nem tartalmazzák az élményfürdők és szaunák használatát; ezekért külön kell fizetni vagy komplex jegyet vásárolni minden szolgáltatásra érvényesen.

Sok helyen lakcímkártyával igazoltan árkedvezményt biztosítanak helyi lakosoknak; ez gyakran előzetes regisztrációhoz kötött.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint