El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?
Gazdaság

El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?

Ahogy az az utóbbi időben sok más fejlett országban megfigyelhető, az Egyesült Királyságban is a két nagy politikai párt a gazdasági növekedést tekinti elsődleges politikai prioritásának. A Liz Truss vezette kabinet 49 napos, volatilis kormányzását és a 2022-es – a növekedést jelentős fiskális ösztönzéssel megtámogató (dash for growth) – programját követően azonban mindkét párt hangsúlyozza, hogy nem lesz tér pénzügyi könnyítésekre. Ehelyett olyan intézkedések kidolgozására összpontosítanak, amelyek hosszú távon fokozzák a termelékenységet, az erőforrások elosztását és a növekedést. Ebben a tekintetben az ellenzéki Munkáspárt előrébb jár a kormányzó konzervatívokhoz képest, bár annak részletein még mindkét párt dolgozik, hogy miként valósítsa meg a javaslatait.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A lendületes, tartós, fenntartható és inkluzív növekedés elengedhetetlenül szükséges egy olyan ország számára, ahol fennáll az a veszély, hogy az idősebb generációk majd azt látják: gyermekeik rosszabbul élnek, mint ők. Ez sok évtizede nem történt meg. Csak a növekedés biztosíthatja az életszínvonal emeléséhez, a közszolgáltatások javításához, a fenntartható energetikai kezdeményezések támogatásához, az általános adóemelések mértékének korlátozásához, valamint a vagyoni, jövedelmi és esélyegyenlőtlenségek leküzdéséhez szükséges forrásokat.

Egyszóval a gazdasági növekedés biztonságos módon történő fokozására van szükség.

A Bank of England előrejelzése szerint a brit gazdaság potenciális növekedésének mértéke akár 1%-ra is csökkenhet.

Ennél a növekedési ütemnél sok probléma, amely az országot sújtja, idővel valószínűleg inkább súlyosbodik, mint rendeződik. Ráadásul ez az amúgy is gyenge növekedési potenciál még tovább romolhat, ha a problémákat hagyjuk elhatalmasodni.

Nincs egy olyan egyszeri, csodafegyvernek számító kezdeményezés, amely megváltoztathatná ezt a jövőképet. Sok brit politikust még mindig kísérti a Truss-saga, amikor a frissen beiktatott miniszterelnök megfelelő finanszírozási háttér hiányában próbálta adócsökkentéssel ösztönözni a gazdaságot, azonban végül csak pénzügyi instabilitást váltott ki, ami a kormány bukását okozta. Ma már széles körben elismerik, hogy oly sok, nem elegendő beruházási szinttel és csökkenő termelékenységgel jellemzett év után a magas színvonalú növekedés eléréséhez olyan átfogó szakpolitikai megközelítésre van szükség, amely számos köztes célkitűzésre épül.

A Munkáspárt tovább ment az ilyen strukturális reformok meghatározásában. Programja javaslatokat tartalmaz a tervezési rendszer átalakítására, az infrastruktúra fellendítésére, a kereskedelmi kapcsolatok javítására, a hazai és külföldi magánbefektetések bevonására (többek között egy megerősített állami vagyonalap révén), az adórendszerben kimutatható torzulások megszüntetésére és ágazatspecifikus kezdeményezésekre. A párt ígéretes PPP-programokat is megnevezett, amelyek a befektethető tőke növelésére irányulnak, miközben ösztönzik az innovációt és a hatékonyságot.

A Munkáspárt jelezte, hogy a meglévő intézmények megerősítésével számos ilyen reformot megpróbálna megvalósítani. Annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi szakpolitikai intézkedés összeegyeztethető maradjon a pénzügyi stabilitással, a párt kötelezettséget vállalt arra, hogy ugyanazt az „államadósság-szabályt” fogja betartani, mint most a Konzervatív Párt.

A kihívás most az, hogy egy részletes végrehajtási tervet kell kidolgozni, amely magában foglalja az intézkedések szoros követését biztosító mechanizmust is. Ezzel ugyanis valós idejű visszajelzéseket lehet szerezni az addig megtett lépésekről, és szükség esetén időben korrekciókat lehet végrehajtani. Bármely gazdaságpolitikai ütemtervnek az átfogó reformokat kell előnyben részesítenie a csak egy-egy területre kiterjedő reformokkal szemben. Az ilyen reformokat nem egymás után, hanem egyszerre kell végrehajtani, és inkább előbb, mint utóbb.

Ahogy azt a Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése utáni sikeres cikluskezdésével bebizonyította, az új növekedési fókuszt komoly hitelességnövelő lépésekkel lehetne érvényesíteni. Ezt tette Gordon Brown akkori pénzügyminiszter azzal a meglepő és éleslátó döntésével, hogy átadta a kamatpolitika irányítását az angol jegybanknak, és ezzel megerősítette a jegybanki függetlenség elvét.

Abban kell reménykedni, hogy a jelenlegi munkáspárti vezetés nem zárta ki a túl nagy politikai rugalmasságot az átütő választási győzelemre való törekvése során.

  • A párt által javasolt leghatásosabb intézkedések némelyike előre forrásokat igényelne, de ezen intézkedések növekedési és pénzügyi előnyei csak idővel jelentkeznének.
  • A következő kormány emellett egy komplikáltabb, egyre inkább széttöredezett nemzetközi rendszerrel is szembesülni fog;
  • továbbá a magánszektor következetes támogatását is biztosítania kell, amelynek végső soron a munka nagy részét el kell végeznie.

Egy másik feladat a meglévő növekedési motorok működésének javítása, miközben támogatni kell a növekedés motorjául a jövőben szolgáló ágazatok és iparágak fejlődését is. A megfelelő egyensúly megteremtése bizonyulhat a kihívás legnehezebb részének, tekintettel az ország erőforrás-korlátjaira és arra, hogy egyes kulcsfontosságú kezdeményezések regionális szinten jobban megvalósíthatók. (A mesterséges intelligencia, az élettudományok és a fenntartható energia területén az innováció ösztönzésére irányuló, kellően erőteljes regionális kezdeményezések hiányában az Európai Unió jelenleg hasonló problémával szembesül).

A magas, tartós, fenntartható és inkluzív növekedés előmozdítása sosem könnyű, ha ezt a kérdést ennyi éven át elhanyagolták.

A feladatot még bonyolultabbá teszi, hogy az Egyesült Királyság meglévő növekedési motorjait fel kell újítani, és ezzel egyidejűleg újakat kell beindítani. John F. Kennedy amerikai elnök holdraszállási tervekre vonatkozó híres beszédét idézve a választáson győztes pártnak azonban ezeket és más dolgokat

nem azért kell megtenni, mert könnyűek, hanem mert nehezek.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Mohamed A. El-Erian
A Cambridge-i Egyetemet alkotó egyik kollégium, a Queens’ College elnöke, a Pennsylvania Egyetem professzora. 2014 óta az Allianz vezető gazdasági tanácsadója. 2007 és 2014 között a PIMCO befektetési alapkezelő vezérigazgatója volt, előtte pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyetteseként, illetve a Harvard Egyetem pénzügyi eszközeit kezelő Harvard Management Company elnök-vezérigazgatójaként is dolgozott. Publikációiban elsősorban nemzetközi gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkozik.

Címlapkép forrása: Shutterstock

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint