Egyre többen betegednek meg Európában a trópusi fertőzéseket terjesztő szúnyogfajok csípésétől
Gazdaság

Egyre többen betegednek meg Európában a trópusi fertőzéseket terjesztő szúnyogfajok csípésétől

A szúnyogok több megbetegedés és haláleset okozói, mint bármely más állat a Földön, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek Európában és azon belül Magyarországon is. Egyre több invazív vérszívó bukkan fel Európában, növelve ezeknek az egzotikus betegségeknek a kockázatát. Az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípősszúnyog is megtelepedett már a kontinensen, itthon az Ökológiai Kutatóintézet monitorozza elterjedtségüket. Az általuk terjesztett betegségek is mind gyakoribbak, és már régen nem csak az egzotikus utazások alatt szerzett csípések miatti esetekről van szó.

A heves esőzések és áradások miatt nagyon sok a szúnyog, és bár nálunk irtják ezeket, azt nem árt tudni, hogy a szúnyogok több megbetegedés és haláleset okozói világszerte, mint bármely más állat a bolygón. A maláriától a dengue-lázig, a nyugat-nílusi vagy a Zika-fertőzéstől a sárgalázig a szúnyogok a felelősek számos kórokozó átviteléért.

Európában is egyre több a beteg

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai az mutatják, hogy folyamatosan emelkedik a behurcolt (vagyis másutt szerzett) dengue-lázas megbetegedések száma, de egyre többen el sem mozdulnak lakhelyükről, úgy fertőződnek meg a nyugat-nílusi vírus és a dengue-láz kórokozójával egy szúnyogcsípés nyomán.

„Európában az éghajlatváltozás kedvező feltételeket teremt az invazív (nem őshonos) szúnyogok számára, amelyek több embert fertőznek meg olyan betegségekkel, mint a korábban itt ismeretlen dengue-láz. A nemzetközi utazás pedig növeli az importált esetek kockázatát” – mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

2023-ban már 130 helyileg szerzett dengue-lázas esetet jelentettek az Európai Gazdasági Térség (az EU tagországai kiegészülve Izlanddal, Norvégiával és Liechtensteinnel) tagállamaiban, míg 2022-ben még csak 71-et. Ez a 2010-2021 közötti időszakhoz képest jelentős növekedés, amikor tíz év alatt találtak összesen 73 megbetegedést.

Az importált dengue-lázas esetek száma szintén emelkedik: 2022-ben 1572, 2023-ban pedig már több mint 4900 esetet jelentettek. Ez a legmagasabb szám, amióta 2008-ban uniós szinten figyelik az ilyen megbetegedéseket. Idén eddig több ország is jelentős emelkedésről számolt be az importált dengue-lázas eseteknél, ami előrevetíti, hogy 2024-ben a végleges esetszámok még magasabbak lehetnek.

A dengue-láz általában influenzaszerű tünetekkel kezdődő vírusos megbetegedés. Egyes esetekben a betegség súlyossá válhat, és olyan állapotokhoz vezethet, mint a dengue-vérzéses láz és a dengue-sokk szindróma. A betegségre nincs specifikus kezelés.

A nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés az esetek többségében észrevétlenül lezajlik, ritkán kialakulhat a központi idegrendszert érintő betegség, agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás is.

Tavaly Európában 67 halálos áldozata volt a nyugat-nílusi vírusnak, és összesen 713 megbetegedést jelentettek.

A regisztrált esetek száma alacsonyabb volt 2023-ban, mint 2022-ben (1133), de az érintett régiók száma a legmagasabb 2018 óta: kilenc EU-ország 123 különböző régiójában fordult elő nyugat-nílusi vírusos fertőzés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018 és 2022 közötti időszakra vonatkozó adatai szerint idehaza 2018-ban volt a legtöbb, 225 nyugat-nílusi lázas megbetegedés, 2022-ben mindössze 14-et regisztráltak. A Chikungunya-láz és Zika-láz okozta fertőzések száma nem érte el évenként a tízet, és ezek is mind behurcolt esetek voltak, ahogyan az évi 15-20 körüli maláriás megbetegedés.

Agresszív területfoglalók

Az ECDC szerint az éghajlatváltozás nagymértékben befolyásolja a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését Európában, amelyek egyre több országban jelennek meg. Az ázsiai tigrisszúnyog, ami többek között a Zika, a Chigungunya vagy a Dengue-láz okozója, már 13 európai országban szilárdan jelen van, míg tíz éve még csak 8 helyen volt. De már a sárgalázat is okozó egyiptomi csípősszúnyog is megtelepedett a kontinensen.

Világszerte több mint 3700-féle szúnyogfaj ismert, Magyarországon pedig 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, mellettük azonban nálunk is megjelentek az inváziós fajok.

Közülük az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog elterjedtségét figyeli az Ökológiai Kutatóintézet.

A kutatóintézet kiemeli, hogy az inváziós szúnyogfajok nemcsak az emberre veszélyes kórokozót (például vírusokat) terjesztenek, de ezek felelősek a háziállatokat érintő bőr- és szívférgességért is.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával egy egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indítottak 2019-ben azért, hogy megismerjék e fajok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait, és ennek alapján a járványügyi fenyegetettséget. A szunyogmonitor.hu oldalon látható, hogy évről évre félszáznál is több rovar jelenlétét jelentik laikusok, és erősítik meg a szakértők: tavaly 615 inváziós csípősszúnyogot találtak, míg 2022-ben 520-at, 2021-ben 610-et. Budapestről és Pest megyéből érkezett a legtöbb észlelés, ez persze, nem jelenti azt, hogy ott is volt a legtöbb ilyen rovar.

A leggyakrabban jelentett faj az ázsiai tigrisszúnyog, amit viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól.

Ez a faj ugyanis kontrasztos színezetű: fekete alapon hófehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét és lábait egyaránt. Aktívan csípi mind az embert, mind az állatokat, aminek komoly szerepe lehet az állatról emberre történő kórokozók átvitelében. A 2006–2007-es olaszországi chikungunya-járvány során az ázsiai tigrisszúnyogot jelölték meg, mint a járvány egyik terjesztőjét.

A védekezés a legfontosabb

A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban zúdul le egy-egy területre jelentős mennyiségű csapadék, nem ritkán rövidebb-hosszabb árvizeket okozva, ami egyértelműen kedvez a szúnyogok elszaporodásának. Ez ellen a rendszeres irtással (gyérítéssel) szokás központilag védekezni, ez a 2013-as nagy árhullám óta nemcsak önkormányzati, hanem állami feladat is, mégpedig a katasztrófavédelemé.

A kertben, teraszon a pangó vizet érdemes ugyanakkor mindenkinek magának eltávolítani, emellett pedig szúnyogriasztót, szúnyogágyhálót, a macskáknál, kutyáknál pedig szívférgesség elleni készítményt használni.

A Dengue-láz ellen létezik védőoltás, ami már 4 éves kortól adható, és a Nemzetközi Oltóközpontnál elérhető – erről nemrég adott hírt a gyártó cég. A sárgaláz ellen biztonságos, hatékony és olcsó védelmet nyújtó vakcinát már több mint ötven éve használják. Létezik védőoltás a malária ellen, de azt kisgyerekkorban kell beadni. A fertőzés szerencsére az időben alkalmazott gyógyszeres kezeléssel leküzdhető. A Chikungunya-láz elleni vakcinát egyelőre csak az amerikai gyógyszerészeti hatóság, az FDA engedélyezte.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
mesterséges-intelligencia-egyetem-hallgatók