Csapást mért Bidenék nagy LNG-döntésére egy szövetségi bíró, ami Európa gázellátása miatt is fontos
Gazdaság

Csapást mért Bidenék nagy LNG-döntésére egy szövetségi bíró, ami Európa gázellátása miatt is fontos

Portfolio
Egy szövetségi bíró hétfőn jelentős csapást mért Joe Biden amerikai elnök klímaprogramjára azzal, hogy hatályon kívül helyezte a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó új kérelmek jóváhagyásának szüneteltetését - írta meg a Reuters. A fejlemény európai és ázsiai szempontból is fontos, mert azt jelzi, hogy mégsem biztos az új LNG-exportkapacitások kiépítésének blokkolása az Egyesült Államokban, igaz az amerikai energiaügyi minisztérium további jogi lépéseket helyezett kilátásba.

James Cain amerikai kerületi bíró, aki Donald Trump volt elnök kinevezettje, a louisianai Lake Charlesban hozta meg ítéletét. Cain 16 republikánus vezetésű állam mellé állt, amikor úgy ítélte meg, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium (DOE) LNG-export engedélyezésére vonatkozó befagyasztása "teljesen nélkülözi az okot és a logikát".

Cain bíró szerint az államok valószínűleg sikerrel fogják bizonyítani, hogy a szüneteltetés ellentétes a földgáztörvénnyel, valamint önkényes, szeszélyes és alkotmányellenes. A bíró hangsúlyozta, hogy a DOE intézkedései "hatáskörén túlmutatóak" voltak.

Elmondta továbbá, hogy "átnézte a bizonyítékként csatolt terjedelmes tanulmányokat", amelyek mindegyike kiemelte a földgáz exportjának gazdasági és környezeti előnyeit - tette hozzá James Cain.

Az energiaügyi minisztérium szóvivője azt közölte a hírügynökség megkeresésére, hogy nem értenek egyet a bírói döntéssel, és mérlegelik a további lépéseket.

Az ügy előzménye, hogy amint megírtuk: a Biden-kormányzat januárban jelentette be az LNG-export engedélyezésének szüneteltetését. Az intézkedést azért hozták meg, hogy lehetőséget biztosítsanak a tisztviselők számára a gazdasági és környezeti hatások elemzésének felülvizsgálatára. A januári lépést üdvözölték Biden bázisának fontos részét képező klímaaktivisták is. A januári lépés világszerte reakciókat váltott ki, és több anyagban mi is foglalkoztunk vele:

A republikánus vezetésű államok - köztük Texas, Louisiana és Florida - márciusban pereltek az intézkedés ellen. Az államok azzal érveltek, hogy az LNG-export új engedélyeinek blokkolása túllépi a DOE-nek a földgáztörvény szerinti hatáskörét, amely szerintük megköveteli, hogy az ügynökség a kérelmek elutasítása előtt bizonyítsa, hogy a projektek nem állnak összhangban a közérdekkel. Az államok azzal is érveltek, hogy a tilalom veszélyezteti az exportlétesítmények építésére tervezett több milliárd dolláros beruházásokat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint