Portfolio signature

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

Miután tavaly májusban Recep Tayyip Erdoğan török elnök megnyerte a választást, a török líra nagyot veszített értékéből. Április végén még 19,6 környékén járt a deviza a dollárral szemben, május végén a jegyzés 23,68-as szintig ugrott. Ezen is jól látszik, hogy a piac nem szerette Erdoğan gazdaságpolitikáját, ami az ő szemszögükből nézve érthető.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A török elnök gazdaságpolitikája 2019 és 2023 között – változó intenzitással – folyamatosan nyomást gyakorolt a lírára. Erdoğan következetesen kiállt a felfogása mellett, amely szerint a magas kamatok tehetők felelőssé a magas inflációért, így még 2021 és 2023 között is, amikor a világ jegybankjai rohamosan emelték a kamatokat, tövig nyomta a fiskális és monetáris lazítást. Az ország Erdoğan elnöklésének idején több jegybankelnököt is elfogyasztott: aki az elnök akarata ellenére nem volt hajlandó szembe menni a piaci és közgazdasági logikával, annak nem volt maradása.

A befektetők alighanem nagy reményeket fűztek Erdoğan kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu felé, akitől a gazdaságpolitika normalizációját várták. Hogy mit gondoltak a választási eredményről, azt a fenti USDTRY ábra jól mutatja. Mindezek fényében nagy meglepetést jelent, hogy

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért gyengült a török líra jelentősen?
  • Milyen felfogása volt a gazdaságpolitikáról a török elnöknek?
  • Miben áll a piacpárti fordulat?
  • Milyenek az ország makrogazdasági kilátásai?
  • Hogyan értékeli a piac a fordulatot?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés