FONTOS Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat
2023-ban is teljesültek a villamosenergia-ellátás kötelező minőségi követelményei
Gazdaság

2023-ban is teljesültek a villamosenergia-ellátás kötelező minőségi követelményei

Portfolio
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) értékelte a villamosenergia-ellátás minőségét, aminek célja, hogy megállapítsa, az elvárt színvonalon történik-e a felhasználók villamosenergia-ellátása, valamint ösztönözze az engedélyeseket az ellátás minőségi paramétereinek javítására.

A MEKH a villamos energia elosztó hálózati engedélyesek és a rendszerirányító számára határozatban írja elő a szolgáltatásokkal kapcsolatos minimális és elvárt minőségi követelményeket, melyek teljesülését a Hivatal évente vizsgálja.

A 2023-as évet összegző jelentések hat elosztói engedélyes (E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., MVM Démász Áramhálózati Kft., ELMŰ Hálózati Kft., E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., MVM Émász Áramhálózati Kft., OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.) és az átvitelirendszer-irányító MAVIR Zrt. tevékenységét és a minőségi követelmények teljesülését vizsgálták.

Tavaly az elosztói engedélyesek kivétel nélkül eleget tettek a kötelező elvárásoknak, többségük jóval az elvárt szint felett teljesítette a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos gyakoriságára, átlagos időtartamára és a kiesési mutatókra vonatkozó minőségi követelményeket. Az engedélyesek szintén az elvárt szint felett teljesítettek a nem tervezett ellátásmegszakadás 3 órán belüli helyreállítását értékelő kategóriában.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy több nem kötelező, de elvárt követelményt - mint például a 3 percnél hosszabb tervezett ellátásmegszakadás gyakorisága és átlagos időtartama, helyreállítás 6 órán belül - csak az engedélyesek egy része teljesítette. Ezek a mutatók az elosztói engedélyesek által a hálózatokon ütemezetten végzett, tervezett karbantartási munkák gyakoriságát, hosszát jellemzik, ezért az azokhoz rendelt elvárások nem teljesítése (pl. gyakrabban, hosszabban végzett tervezett munkák) a fogyasztók szempontjából nem feltétlenül negatív hatású, hiszen ezek elsősorban az előre nem látható, váratlanul fellépő rövid idejű zavartatások, illetve hosszabb üzemzavarok megelőzését szolgálják.

A középfeszültségű hálózati üzemzavarok fajlagos elhárítási idejéhez rendelt elvárásnak egyik engedélyes sem tett eleget. A MEKH figyelemmel kíséri az elvárásoktól való elmaradás okait, és az engedélyesek folyamatjavító intézkedéseit, melyekről az éves rendszerességű helyszíni ellenőrzések, és szükség esetén további egyeztető megbeszélések keretében szerez további információkat.

A MAVIR Zrt. tevékenységét vizsgáló jelentés megállapítja, hogy a rendszerirányító 2023-ban is teljesítette a villamosenergia-átvitel üzembiztonságának minimális minőségi követelményeit, ezért a MEKH az engedélyes 2023. évről készült éves jelentését elfogadta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
bolognese