Új hatósággal védi ki a kormány az akkumulátorgyárak hosszú időre leállításának kockázatát
Gazdaság

Új hatósággal védi ki a kormány az akkumulátorgyárak hosszú időre leállításának kockázatát

Portfolio
Július elsejétől egy új környezetvédelmi hatóságot hozott létre a kormány, amely közbeékelődik az eddigi elsőfokú hatóságnak, illetve a másodfokú bírósági felülvizsgálati lehetőségnek, és így gyakorlatilag az államigazgatás keretein belül lehet kezelni azt, ha egyik-másik fontos beruházás környezetvédelmi engedélyével hiányosságok vannak, vagy a környezeti hatásvizsgálatoknál probléma adódik – gyakorlatilag ezt tartalmazza az Energiaügyi Minisztérium által hétfőn reggel kiadott közlemény. Mindez azután született, hogy például a Samsung gödi, illetve az SK iváncsai gyára környezetvédelmi engedélye, illetve működése kapcsán számos kellemetlen fejlemény derült ki az elmúlt időszakban.

A közlemény a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítésével magyarázza a változtatást, amelynek értelmében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben. Ez azt jelenti, hogy az országos másodfokú szerv a bírósági felülvizsgálat előtti előzetes jogorvoslati fórumként szolgál, létrejöttével az államigazgatás keretein belül folytatható le a másodfokú eljárás.

Úgy magyarázza a közbeiktatott hatóság szerepét a közlemény, hogy

a hatóság az eljárások gyors lefolytatásával, valamint a szükséges szakkérdések vizsgálatával és rendezésével az elsőfokon kiadott engedélyek hiányosságait úgy pótolja, hogy az nem jár együtt a hazánk versenyképessége szempontjából fontos beruházások hosszú időre való ellehetetlenülésével.

Azt is megjelölik, hogy az új hatóságok pontosan milyen szervezeti keretek között, hol működik. Így tehát a másodfokú hatósági jogkört az Energiaügyi Minisztériumon belül önálló helyettes államtitkárság látja el. A közlemény rögzíti: „A Környezetvédelmi Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság hatáskörébe tartozik az előzetes és környezeti hatásvizsgálatokat érintő, valamint az integrált környezethasználati elsőfokú engedélyekkel szemben benyújtásra kerülő fellebbezések elbírálása. Emellett az egységes hatósági gyakorlat kialakítása érdekében felügyeleti jogkörrel rendelkezik az elsőfokú környezetvédelmi hatóságok felett”.

A tárca új szervezeti egységét dr. Simon Attila István környezetvédelmi hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár vezeti, aki 2010-2013 között a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, 2013-2014 között jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára, 2014-től 2015-ig a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkáraként, majd a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkáraként, 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett – zárul a közlemény.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
e-cigi vape