Nagyot esett a német infláció
Gazdaság

Nagyot esett a német infláció

Portfolio
A német infláció a várakozásokhoz képest is gyorsabban csökkent júniusban, ami jó előjel lehet az Európai Központi Bank kamatkilátásaira vonatkozóan.

A harmonizált német infláció 2,5%-ra esett éves szinten júniusban az előző havi 2,8%-ról, az elemzők azt várták, hogy 2,6% az érték.

A mai német inflációs adatok nemcsak a bázishatások és a korábbi kormányzati intézkedések jelenlegi inflációra gyakorolt hatását mutatják, hanem azt is hangsúlyozzák, hogy az infláció továbbra is 2% felett van – értékeli az ING Bank. Az áru- és szállítási infláció, valamint az energiaár-infláció csökkent, ugyanakkor a szolgáltatások inflációja továbbra is magas szinten marad.

Előre tekintve úgy tűnik, hogy az infláció kissé túl magas szinten való ragaszkodása folytatódni fog, mivel a kedvező energiabázishatások kifutóban vannak, ugyanakkor a bérek emelkednek. A közelmúltbeli új bérkövetelések miatt nehéz elképzelni, hogy a német bérnövekedés az év második felében csökkenne – írja a bank elemzésében.

Szerintük ennek eredményeképpen az infláció továbbra is a tágabb, 2% és 3% közötti tartományban mozoghat, ahelyett, hogy egyenes vonalban térne vissza a 2%-os szintre.

Amikor az EKB számos tagja ezen a héten Sintrában találkozik az éves jegybanki fórumon, a jegybank monetáris politikájának jövőbeli útja minden bizonnyal téma lesz az informális megbeszéléseken vagy a kávészünetben. Míg a múltban a kamatcsúcsot követő első kamatcsökkentés mindig egy teljes kamatcsökkentési ciklus kezdetét jelentette, ezúttal sokkal kevésbé nyilvánvaló, hogy a kamatcsökkentések sorozata mellett szól az ING elemzője szerint.

Emlékeztet, hogy a jelenlegi helyzet és a korábbi kamatcsökkentési ciklusok között az a nagy különbség, hogy a korábbi ciklusokat többnyire recesszió vagy válság váltotta ki. Szerencsére jelenleg egyik sem fenyegeti az euróövezet gazdaságát. Ehelyett az EKB fő oka a csökkentésre az a várakozás, hogy az infláció 2025 végétől szépen le fog rendeződni 2%-ra.

A jelenlegi helyzetben korai, ha nem is felelőtlenség lenne, ha az EKB adna bármilyen előremutató iránymutatást a szeptemberi ülésre és az azt követő időszakra

– írja az ING.

Az azonban világos, hogy az EKB-nak meg kell találnia az egyensúlyt a lehetséges reputációs károk és a túl optimista inflációs előrejelzéssel kapcsolatos növekvő aggodalmak között. Ami a lehetséges reputációs károkat illeti, a kamatcsökkentéstől való eltérés hibának tünteti fel a júniusi kamatcsökkentési döntést, míg a különösen magas bérnövekedés növeli annak kockázatát, hogy az EKB 2025 végére és 2026-ra vonatkozó inflációs előrejelzései túlságosan jóindulatúak. A mai német inflációs számok egyelőre nyitva hagyják az ajtót egy újabb szeptemberi kamatcsökkentés előtt, bár a bérek alakulása még mindig arra ösztönözhet egyes tisztviselőket, hogy a következő kamatcsökkentést a télre halasszák – értékelik.

Az eurózóna inflációjának átlagát holnap ismerteti az Eurostat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
feldolgozóipar