Portfolio signature

Mennyire kiszolgáltatott ma Magyarország?

Az utóbbi években számos olyan eseményt figyelhettünk meg, amely a kereskedelmi kapcsolatok alakulását és a globális termelési láncok fennakadását okozták. A januárban élesedett vörös-tengeri konfliktus következtében ellátási problémák adódtak a magyar Suzuki gyárban is, ami átmenetileg a termelés leállításához vezetett. Másrészt az utóbbi hetekben teljesedett ki az Európai Unió (EU) és Kína közötti kereskedelmi háború, amely rámutat a két szembenálló fél közötti növekvő feszültségekre. Az ehhez hasonló esetek vetik fel a kérdést, hogy vajon az EU és Magyarország összességében milyen mértékben kiszolgáltatott a szövetségen kívüli országoknak. Azt is bemutatom, hogy az egyes termékek esetében Magyarország mely országoktól függ leginkább.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Stratégiai függőségek

A Covid-19 pandémia gazdasági hatásai az EU döntéshozóit is változásra késztette. Ennek következményeként az Európai Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen stratégiai függőségekkel rendelkezik az EU, mely termékek esetében állnak fenn ezek a függőségek, és mely országokkal szemben. A 2021-ben készült dokumentum célja, hogy információkat szolgáltasson a döntéshozók számára, akik a beszerzések diverzifikálásával, készletek felhalmozásával, vagy az érintett iparágak beruházásösztönzésével csökkentsék ezeket a fennálló függőségeket, enyhítve ezáltal a lehetséges ellátási problémákat.

A termékszintű függőségek mérésénél három különböző szempontot vettek figyelembe:

  1. az EU-n kívülről érkező import koncentráltsága (HHI – Herfindahl-Hirschman index),
  2. az EU-n kívülről érkező import fontossága a teljes keresletben (FIR – foreign input ratio),
  3. valamint az export visszafogásával történő helyettesítés lehetősége (SE - substitutability by export).

Mindhárom szempont esetében létrehoztak egy mutatószámot, amely a megadott küszöbérték felett függőséget jelent. Tehát, ha egy termék esetében relatív erősen koncentrált az EU-n kívüli beszerzés és ezen országokból érkező import relatív magas a termék teljes (EU-n kívüli és belüli) importján belül, továbbá az EU országok az exportjuk visszafogásával nem tudnák pótolni a kieső importot, akkor az adott termék esetében függőség figyelhető meg.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyire kiszolgáltatott Európa a szövetségen kívüli országoknak?
  • Mi a helyzet az akkumulátorok és a félvezetők piacával?
  • Melyik országoktól függ leginkább az EU?
  • Mi a helyzet Magyarországgal?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés