Megszólaltatták a vészcsengőt: valami nagyon nem stimmel a német gazdaságban
Gazdaság

Megszólaltatták a vészcsengőt: valami nagyon nem stimmel a német gazdaságban

MTI
A német Monopóliumbizottság (Monopolkommission) a gazdaság több ágazatában kialakult nemkívánatos fejleményekre hívta fel a figyelmet Robert Habeck gazdasági miniszternek hétfőn benyújtott Verseny 2024 című jelentésében.

A jelentés számos politikailag aktuális problémára világít rá, amelyek kulcsfontosságúak a német versenyképesség megerősítése szempontjából, és konkrét cselekvési javaslatokat is tesz a politikai döntéshozóknak.

A jelentésben a német kormány számára tanácsadói funkciót betöltő független szakértői testület felhívja a figyelmet az élelmiszerellátásban a kiskereskedelmi láncok felé a mezőgazdasági termelők hátrányára eltolódó hatalmi súlypontra, ami a bizottság leköszönő elnöke, Jürgen Kühling szerint kifejezetten aggodalomra ad okot.

A jelentés rámutat a távhőszolgáltatók erősödő monopolhelyzetére az alternatív fűtési technológiák terjedésével, ami végső soron áremelkedéshez vezethet.

Az államvasutaknál a jelentés szerint ügyfélközpontúbbá kell tenni az üzleti és infrastruktúra-fejlesztési célkitűzéseket. A bizottság elnöke szerint "a digitális és társadalmi-ökológiai átalakulás csak a verseny árcsökkentő és innovatív funkciójának kihasználásával lehet sikeres Németországban".

A dokumentum a távhőellátással kapcsolatban konkrétan árkorlátozó intézkedések bevezetésére tesz javaslatot.

A kívánt fűtési technológiai átállással összefüggésben ugyanis a távhőellátás egyre fontosabb szerepet fog játszani a jövőben. Így fennáll a veszélye annak, hogy a távhőszolgáltatók meglévő monopolhelyzete erősödik, ami túlzott árakhoz vezet. A Monopóliumbizottság szerint ez egyebek között gyengítheti a fűtési átállás társadalmi elfogadottságát is.

A bizottság jelentős hatalmi eltolódást állapított meg 2007 óta az élelmiszer-ellátási láncokon belül.

Az árak és a költségek alakulása ezen a területen azt mutatja, hogy a termelők átlagosan egyre kisebb árrést tudnak elérni, miközben a feldolgozók - különösen a kiskereskedelmi láncok - egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

Az elmúlt években a termelők versenyhelyzetének erősítésére bevezetett jogi intézkedéseknek nem volt tartós hatása. A Monopóliumbizottság ezért részletesebb elemzésnek tervezi alávetni az élelmiszer-ellátás vertikumát - közölték.

A jelentés nem tartja megfelelőnek a vasúti közlekedés fejlesztésére tervezett intézkedéseket, különös tekintettel az infrastruktúra-fejlesztő társaságok összevonására egy szervezetbe. "A vasútra való átállás csak akkor lehet sikeres, ha következetesen az ügyfélre összpontosít" - szögezte le Jürgen Kühling professzor.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
christine lagarde