Megszólalt az EKB elnöke: nem sietünk a kamatvágással
Gazdaság

Megszólalt az EKB elnöke: nem sietünk a kamatvágással

Portfolio
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn kijelentette, hogy az infláció stabilizálódásához és a 2%-os célérték eléréséhez még több időre van szükség. A gazdasági helyzet javulása ellenére a kamatcsökkentés egyelőre nem sürgető.

Az EKB júniusban csökkentette először a kamatlábakat az eddigi legagresszívabb kamatemelési sorozatát követően. Azonban a további lépésekkel kapcsolatban már visszafogottabbak a kijelentések.

Időbe telik, amíg elegendő adatot gyűjtünk ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, az inflációs kockázatok elmúltak...Az erős munkaerőpiac azt jelenti, hogy időt tudunk szánni az új információk összegyűjtésére

- mondta Lagarde.

Lagarde figyelmeztetett arra is, hogy bár az elmúlt negyedévben szerény növekedést tapasztaltak, "a puha landolás még mindig nem garantált" - mondta. "Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a növekedési kilátások továbbra is bizonytalanok."

A befektetők arra fogadnak, hogy az inflációs aggodalmak felülírják majd a recessziós félelmeket. Ennek megfelelően arra számítanak, hogy az EKB nagyon lassan fogja csökkenteni a kamatlábakat. Jelenleg egy-két további kamatcsökkentést áraznak be idénre és csak négyet 2025 végéig.

Ez főként azért van így, mert az inflációs kilátások továbbra is homályosak. Az év hátralévő részében az árnövekedés várhatóan 2-2,5% között mozog majd. Bár tavaly viszonylag gyorsan lezajlott egy dezinflációs folyamat, a magas szolgáltatási költségek fenyegetik ezt a javulást. A döntéshozók most arra összpontosítanak, hogy vajon a cégek képesek-e elnyelni a gyors bérnövekedést vagy továbbra is áthárítják-e azt ügyfeleikre.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: EU

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Dedák: ha elszúrjuk, a gyerekeink is Angliába mennek dolgozni