Jócskán túlteljesült a mára előírt magyar gáztárolói töltöttségi célérték
Gazdaság

Jócskán túlteljesült a mára előírt magyar gáztárolói töltöttségi célérték

Portfolio
A július elsejére előírt 65%-os magyar gáztároló töltöttségi célérték jócskán túlteljesült, hiszen a magyar adat jelenleg 78%-os, és a fogyasztásarányos töltöttség is 50%-os, ami a harmadik legmagasabb Európában, ezért "a hazai fogyasztók zavartalan ellátása az ősszel kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható" – rögzítette hétfői közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

Az energiaválság hatására az Európai Parlament és a Tanács közös rendelete konkrét gáztároló feltöltési célokat írt elő az egyes időpontokra, és a mai napra előírt célérték Magyarország esetén 65%-os, amelyet a legfrissebb adat szerint (78%) bőven túlteljesítünk, és egyúttal az elmúlt tíz év kvázi legmagasabb rátája van jelenleg (narancssárga vonal).

gaztaroloi toltottseg240629

A mostani töltöttségi arány azt jelenti, hogy 6,3 milliárd köbméter feletti összesített magyar föld alatti gáztárolói kapacitás mellett több, mint 5 milliárd köbméternyi gáz pihen a tárolókban. Az elmúlt évek gázfogyasztási adatához viszonyítva ez azt jelenti, hogy az igazán lényeges fogyasztásarányos töltöttségi adat minimálisan meghaladja az 50%-os arányt, ami a harmadik legmagasabb Európában, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

A következő köztes tárolófeltöltési célérték szeptember 1-re 86%, azaz két hónap múlva a jelenleginél 8%-ponttal magasabb töltöttségi arányt kell produkálnia az országnak. Ez az eddigi jelek alapján könnyedén teljesülhet, hiszen részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes éve nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége.

Arról, hogy a magyar gázellátás terén mi most az egyik legfontosabb kérdés (mi lesz a Gazprom elleni választottbírósági eljárások nyomán a térségünkben az orosz gázszállításokra a hatása), ami az ellátásbiztonságunkra elvileg nem hat ki, de mégis figyelni kell, pénteki elemzésünkben írtunk. Emellett az is kulcskérdés, hogy az orosz-ukrán tranzitszerződés év végi lejárta után mi történik. Ezekről alábbi cikkeinkben írtunk:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
feldolgozóipar