Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok
Gazdaság

Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Portfolio
Növekszik az oltásellenes szülők száma, és egyre több támadás éri a gyermekorvosokat a kötelező oltások beadása miatt – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara tucatnyi olyan esetről értesült, amikor szülők egy erre alakult szervezet segítségével pert indítottak orvosok ellen. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése előtt minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt - számolt be a RTL.

A MOK szerint az oltásellenes szülők száma érezhetően nő. Egyre több esetben fordul elő, hogy szülők beperelik az orvost, mert ragaszkodik a kötelező védőoltás beadásához. Az utóbbi időben két orvos is segítséget kért a kamarától ilyen ügyekben.

Péter Álmos, a MOK elnöke elmondta:

Alakult egy olyan szervezet, ami szervezi, támogatja és útmutatókat ad ahhoz, hogyan is kellene az orvosokat lépre csalni és olyan mondatokat kikényszeríteni, ami alapján perelhetőek, mindehhez pedig ügyvédeket biztosítanak.

Korábban ki tudták zárni a kamarából az oltásellenes orvosokat, ami automatikusan az engedélyük megszűnését jelentette. Azonban mióta a kormány eltörölte a kötelező kamarai tagságot, ezt már nem tehetik meg.

Svéd Tamás, a kamara főtitkára hozzátette: „Vannak sajnos olyan orvoskollégák akik ráülve erre az összeesküvés-hullámra, járványtagadásra, oltásellenességre, konteók terjesztésére, megpróbálják az egészet orvosi eszközökkel megtámogatni és ebből ilyen-olyan személyes gazdasági és politikai hasznot kovácsolni.”

A kötelező oltások alól bizonyos betegségek esetén – például immunhiány – felmentést adnak. Ez azonban kizárólag indokolt esetekben történhet meg és csak orvosi igazolással – hangsúlyozza a kamara.

Havasi Katalin szerint „a 20. század elején ezer újszülöttből 200-220 meghalt egy éves kora előtt; ma 3 ezrelék. A védőoltásoknak köszönhetően nem kell a szülőknek végignézniük amint akár bordatörésig fokozódó kínlódó köhögés közben elveszítik gyermeküket szamárköhögésben vagy megfojtja őket torokgyík” – magyarázta.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is megnőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma. Idén eddig már több mint 70 esetet regisztráltak; miközben 2020 előtt jellemzően évente legfeljebb 10 eset fordult elő.

Egyik cikkünkben Rósa Ágnes háziorvost kérdeztük arról, lehet-e összefüggés a szamárköhögéses fertőzés terjedése és az elmúlt hónapokban felerősödő oltásellenesség között, de mint kifejtette: erről nincsenek információk és általánosságban kijelenthető, hogy hazánkban még mindig kimagasló az átoltottság. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy Magyarországon az összes forgalomban lévő vakcina legyen az kötelező oltás, vagy legyen nem kötelező védőoltás, biztonságos és hatásos. Nem véletlen, hogy az elmúlt években bizonyítottak, ezek a fertőzések korábban nem léteztek Magyarországon - emelte ki.

Ma reggeli interjúnkban Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója elmondta:

reagálni kell az oltásszkeptikus hangokra, amelyek már nemcsak a koronavírus-oltásokkal kapcsolatban hallatszanak, hanem általánosabb jelenség, a kötelező oltások beadása ellen is felerősödtek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
christine lagarde