ÁKK: Magyarország éves finanszírozási tervének 60%-a már teljesült, de a lakossági papíroknál más a helyzet
Gazdaság

ÁKK: Magyarország éves finanszírozási tervének 60%-a már teljesült, de a lakossági papíroknál más a helyzet

Portfolio
Időarányosan kedvezően alakult a központi költségvetés finanszírozása az első félévben, hiszen az egész évre tervezett forrásbevonás 60%-a teljesült. Az év második felére jelentős devizakibocsátás nincs a tervekben, a lakossági és az intézményi forintpiac pedig jó úton jár, hogy megvalósuljanak a 2024-es célok - közölte az ÁKK.

Június végéig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) 2024-es finanszírozási tervében szereplő forrásbevonás 60%-a teljesült. Ezzel időarányosan jól áll az egész éves kibocsátás, minden részpiacon kedvező a finanszírozási helyzet. A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 4,7 év, a devizaadósságé pedig 9,1 év.

A magyar költségvetés helyzetével legutóbb az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:

Az államadósság-kezelés részpiacai tekintetében az időarányos teljesülések a következőképpen alakultak:

ákk fin 1

Látható, hogy az első félévben összesen 5 539 milliárd forintnyi kibocsátás teljesült, ez az egész éves terv 60%-a. Ezen belül a devizafinanszírozási terv 77%-ban teljesült, míg a forint intézményi piac 65%-os értéke szintén időarányosan kedvező. A forint lakossági állampapírpiacon ugyan a tervezett bruttó kibocsátás mindössze 46%-a teljesült június végéig, azonban a bruttó kibocsátásban a nettó növekményen felül megjelenik a 2024-ben eddig tapasztalt évközi lakossági portfólió átrendezések hatása, emiatt érdemes bővebben is kitérni a lakossági tulajdonú állampapírok nettó növekményének az időarányost meghaladó alakulására.

ákk fin 2

Az ÁKK célja a lakossági piacon a GDP 2%-ának megfelelő nettó állománynövekedés 2024-ben, a bruttó kibocsátás mellett ennek alakulását is érdemes figyelembe venni. A lakossági tulajdonú lakossági állampapírok becsült nettó állománynövekedése 1 052 milliárd forint volt az első félévben, ez 54%-a az egész évre tervezett nettó növekménynek. Az 1 632 milliárd forintos megcélzott nettó állománynövekedés 56%-a, 922 milliárd forint teljesült június végéig.

A növekedést az év első félévére összpontosuló jelentős összegű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) utáni kamatkifizetések is segítették.

A diszkont kincstárjegyek (DKJ) teljes állománya 2024. június végén 2 093 milliárd forint, tehát 220 milliárd forinttal magasabb, mint 2023. év végén, szemben a 2024. év végére várt 1 573 milliárd forintos állománnyal. A vártnál magasabb DKJ-állomány az intézményi piaci szereplők DKJ vásárlásaira vezethető vissza. A DKJ-állomány növekedése a második negyedévben ment végbe, ez finanszírozási többletet jelent az államháztartásnak - írják.

Lakossági piac

A forint lakossági piaci bruttó kibocsátási terv 46%-ban teljesült, a várt nettó növekedés ugyanakkor elérte az 54%-ot az egész éves tervhez viszonyítva. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya június végén 11 541 milliárd forint. Az első negyedévben módosított finanszírozási tervben nettó 1 932 milliárd forintos állománynövekedést tűzött ki célul az ÁKK, amelyből az év első félévében nettó 1 052 milliárd forintnyi valósult meg. A teljes lakossági állampapír-állomány a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománynövekedése következtében 11 594 milliárd forintra emelkedett.

A lakossági kézben lévő intézményi államkötvények és diszkont kincstárjegyek becsült állománya 1 032 milliárd forint volt, ez az előzetesen várt csökkenésnek megfelelően 131 milliárddal kevesebb 2023 végéhez képest.

2024. május végén a lakossági állampapírral rendelkező ügyfelek száma1 Magyarországon elérte a 846 462 főt,

amely a 2023. év végi szinthez képest 24 507-tel több lakossági állampapír ügyfelet jelent.

A közleményben kiemelik, hogy a jelenlegi termékpaletta, valamint a MÁP Plusz megújulása is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az év további részében is fennmaradjon a lakossági kereslet a piacon. Az ÁKK célja, miszerint 2024-ben a GDP 2%-ának megfelelő nettó finanszírozás a háztartások állampapír befektetései által valósul meg, az első félév alapján reális várakozás.

Jelenleg minden lakossági terméket érintik az értékesítési korlátok. Az ÁKK a korábbi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is a piaci viszonyokhoz, a versenyző befektetési termékek árázásához és a várt kereslethez igazodva fogja alakítani a lakossági termékek árazását, illetve az értékesítési korlátokat.

ákk fin 3

Forint intézményi piac

Az intézményi piaci aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási terv 65%-ban teljesült az első hat hónapban . Az intézményi forint állampapírok állománya 26 720 milliárd forint (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 39 milliárd forintos állományát is), ezen belül a devizakülföldiek aránya 23,7%, szemben a 2023. év végi 22,7%-os értékkel.

Az elmúlt másfél évben a magyar befektetési palettán is érdekes elmozdulások voltak tapasztalhatók, jelentős lakossági tőke mozdult meg a kötvényalapok felé. A hozamgörbe alakjának normalizálódása és a jegybanki kamatszint csökkenése a jövőben keresletet generálhat a forint állampapírok piacán,

a korábban jegybanki és egyéb pénzpiaci eszközökbe fektető befektetési alapok nagyobb mértékben jelenhetnek meg az állampapírpiacon.

Az ÁKK legfontosabb intézményi piaci stratégiai célja változatlanul a 2025-2026-os lejáratú államkötvények kinnlevő állományának csökkentése, akkor futnak ki ugyanis a korábbi jegybanki fedezett hiteleszköz műveletek („MNB repó”). 2025-ben jár le a 2025/C államkötvény közel 1 400 milliárd forintos állománya, amely mögött jelentős MNB repó valószínűsíthető. 2026-ban pedig a 2026/E és 2026F sorozatok járnak le. A 2025-26-ban összesen mintegy 2 580 milliárd forintnyi MNB repó fut ki. Az ÁKK jelenlegi tevékenysége, beleértve a csereaukciókat is azt a célt szolgálják, hogy csökkenjen a repó lejárattal érintett államkötvények piaci állománya.

A diszkont kincstárjegyek piacán az ÁKK jelentős újításokat vezetett be 2024-ben. A DKJ-aukciók átalakításának következtében a 2023-ban átlagosan kinnlevő 18 sorozat 2024. június végére 8 sorozatra csökkent, jelentősen növelve az egyes sorozatok likviditását. Ezen felül 2024 második negyedévben elindultak a DKJ csereaukciók is.

ákk fin 4

Deviza intézményi piac

Az egész évre tervezett deviza forrásbevonás jelentős része már teljesült az első félévben, a teljes éves tervezett devizafinanszírozás 77%-a valósult meg 2024. június végéig. Az Euro Commercial Paper (ECP) program keretében június 30-án 1 milliárd dollárnyi állomány volt a piacon.

További jelentős euró és dollár nyilvános devizakötvény-kibocsátás nincs a 2024-es finanszírozási tervben.

A finanszírozási terv szerint az ázsiai, japán és kínai piacokon jelenhet meg Magyarország kisebb összegű kibocsátással, illetve az ÁKK nyitott – piaci igény esetén – zártkörű kibocsátásra (private placement) is a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - írják.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
BME