Tényleg leszakad az USA Kínától
Gazdaság

Tényleg leszakad az USA Kínától

Az USA az elmúlt években jelentős lépéseket tett, hogy a stratégiai iparágakban csökkentse a Kínától való függést. Ez nem csak szavakban látszik, hanem a pénzt is odatették mellé.

Már régóta azt halljuk, hogy a világ polarizálódik és két nagy gazdasági blokk fog kialakulni. Az egyik Kína vezetésével, a másik pedig az Egyesült Államok zászlaja alatt. Az elmúlt hónapokban, mintha begyorsultak volna ezek a folyamatok a kereskedelmi háború újraéledésével. Csupán néhány hét alatt import vámokat vetettek ki az amerikaiak a napelemekre, az elektromos autókra, a chipekre és számos stratégiai területen korlátozni akarják Kína hozzáférését stratégiailag fontos iparágakhoz.

Amiről viszont kevés szó esik, hogy már láthatóak-e ezek a változások az adatok szintjén, vagy arról van szó esetleg, hogy az eddig hozott intézkedések inkább csak kardcsörtetések, mint érdemi hatást gyakoroló intézkedések?

Az USA-ban már elindult valami

A 2017-ben indult kereskedelmi háború még nem okozott jelentős változást, azonban a 2020-as koronavírus annyira felborította az ellátási láncokat, hogy a vállalatok emiatt és az amerikai-kínai kereskedelmi háború veszélyei miatt az ellátási láncaik átalakítása mellett döntöttek.

Ezt a jelenséget onshoring-nak az a termelés hazahozásának hívják. Az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy az amerikai feldolgozóipar épül le és áttelepül - többek között - Kínába. 2020-tól azonban nagyon megváltoztak a trendek, amit legjobban talán az mutat, hogy közel háromszorosára emelkedtek a feldolgozóipari beruházások. 2020-as évi 80 milliárd dollárról 230 milliárd dollár közelébe emelkedtek a feldolgozóipari beruházások, ami döbbenetes növekedésnek számít. Ebben persze (kisebb) szerepet játszott, a Biden elnök alatt elfogadott Inflation Reduction act is, ami például 37 milliárdot különített el feldolgozóipari beruházásokra.

A feldolgozóipar felfutásával pedig jól látható, hogy jelentősen esik vissza az amerikaiak Kínából számazó importja. Így az onshoring-nak és a kereskedelmi konfliktusoknak tényleg valós a hatása.

Kik a nyertesek?

Ezzel együtt Vietnám és Mexikó szerepe értékelődik fel. A Fed Bézs Könyve alapján például Texas és Mexikó között még szorosabbá váltak a kereskedelmi kapcsolatok és az onshoring jelenségének köszönhetően az autóiparban és az elektronikai és háztartási eszközök tekintetében új ellátási láncok jönnek létre Texas és Mexikó között.

mexicó

A lenti ábra jól mutatja, hogy 2017 és 2022 között drasztikusan csökkent Kína részesedése az amerikai importon belül. Ebből leginkább Vietnam, Tajvan és - az ábrán nem látszik, de - bizonyos iparágak esetén Mexikó tudtak profitálni.

trade
Az USA 15 legnagyobb importpartnere részesedésének változása 2017 és 2022 között.

Összességében tehát jól látható, hogy nem csak szavakban történik meg a világ két legnagyobb gazdaságának szétválása, de már a kereskedelmi kapcsolatokban és a beruházási aktivitásban is tetten érhető. Azonban ennek ellenére még nagyon hosszú az út a teljes szétválásig és ez nem is lehetséges teljesen, mivel a világgazdaság egy annyira komplex és egymással sok ponton összefüggő rendszer lett. Feltehetően a két hatalom vezetői is inkább a stratégiai területeken törekszenek csak autonómiára.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest, margitsziget, duna, buda, pest, margit híd