Gyenge gazdasági adatok érkeztek Kínából, lépéskényszerbe került Peking
Gazdaság

Gyenge gazdasági adatok érkeztek Kínából, lépéskényszerbe került Peking

Portfolio
Már második hónapja csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, a szolgáltatási tevékenység pedig öt hónapos mélypontra süllyedt. Az adatok további ösztönző intézkedések megtételére ösztönözhetik a távol-keleti államot – írja a Reuters.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) beszerzésimenedzser-indexe (PMI) júniusban 49,5-on állt, ezzel nem mutatott változást májushoz képest, és összhangban volt a hírügynökség felmérésében szereplő 49,5-es előrejelzéssel.

Míg a termelési alindexe júniusban 50 fölött volt, addig az új megrendelések, a nyersanyagkészletek, a foglalkoztatás, a beszállítók szállítási ideje és az új exportmegrendelések más indexei mind a zsugorodást jelző tartományban tartózkodtak - derült ki az NBS felméréséből.

"A tényleges ipari tevékenység erősebb lehet, mint azt az adatok sugallják, mivel megfigyelésünk szerint a hivatalos PMI nem ragadja meg teljes mértékben a jelenlegi exportlendületet, amely idén a gazdaság fő hajtóereje" – kommentálta az adatokat Xu Tianchen, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza.

Az elemző hozzátette ugyanakor, hogy a külső és a belföldi kereslet továbbra is viszonylag gyenge ahhoz, hogy felszívja a kínai feldolgozóipari kapacitásokat, és ez megakadályozza a termelői árak emelkedését.

Elemzők arra számítanak, hogy Kína rövid távon további gazdaságpolitikai támogató intézkedéseket fog bevezetni, míg a kormány ígérete a költségvetési ösztönzők fokozására segíti magasabb sebességre kapcsolni a belföldi fogyasztást.

"A gyenge PMI-adatok természetesen támogatóbb politikát követelnek meg a kínai kormánytól. A monetáris politika lazításának mozgástere azonban egyelőre korlátozott, mivel a kínai deviza nyomás alatt van" - mondta Hao Zhou, a Guotai Junan International vezető közgazdásza.

„A fiskális politika valószínűleg átveszi a vezető szerepet, ami arra utal, hogy a központi kormánynak a belátható jövőben több kötvényt kell kibocsátania az általános belföldi kereslet fellendítése érdekében."

Közgazdászok és befektetők várakozással tekintenek a Kínai Kommunista Párt július 15-18. között tartandó, öt évente megrendezésre kerülő gyűlésére, amelyen több száz vezető tisztségviselő vitatja meg az ország helyzetét Pekingben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
németország-vám-készpénz-bankjegy-hamisítás