Szürkelistára került Monaco és Venezuela
Gazdaság

Szürkelistára került Monaco és Venezuela

Portfolio
Venezuela és Monaco felkerült egy globális megfigyelőszervezet szürkelistájára, mivel nem tettek elegendő előrelépést a tiltott pénzmozgások megfékezése érdekében – írja a Bloomberg.

A nemzetközi gazdasági bűnözést ellenőrző Pénzügyi Akciócsoport (FATF) közleménye szerint Monacót és Venezuelát a csoport szingapúri plenáris ülésén folytatott vita és szavazás után vették fel a szürkelistára, vagyis megfigyelés alá vonták őket.

A listára felvett országoknak jobban kell igyekezniük a stratégiai hiányosságok orvoslása érdekében, már csak amiatt is, mivel ilyenkor a külföldi befektetők is óvatosabbak lehetnek az ottani üzleti tevékenységgel szemben. A Nemzetközi Valutaalap 2021-es jelentése szerint a szürkelistára került országok "nagymértékű és statisztikailag szignifikáns csökkenést tapasztaltak a tőkebeáramlásban".

A cikk megjegyzi, hogy a döntés már egy egyébként is nehéz időszakban érkezik Venezuela számára, amely az amerikai szankciók miatt súlyos megfelelési követelményekkel szembesült a pénzügyi szektorban és máshol is. A FATF döntése megelőzi a július 28-i választásokat is, amelyeken Nicolás Maduro elnök a harmadik egymást követő ciklusra pályázik. Bár az ellenzéki jelölt, Edmundo González legalább 20 százalékponttal vezet a választói közvélemény-kutatásokban, Maduro továbbra is meg van győződve arról, hogy elegendő támogatást kaphat a győzelemhez.

A jelentés aggodalmakat fogalmazott meg Venezuela kapcsán többek között az illegális bányászattal kapcsolatos pénzmosási kockázatok miatt. A terrorizmus finanszírozásának veszélyei között kiemelték a Caracas és Teherán közötti szoros gazdasági szövetség veszélyeit. Irán egyike annak a három joghatóságnak, amely a FATF legmagasabb kockázatú "feketelistáján" szerepel.

Monacónak sem jött a legjobbkor ez a „figyelem”. A francia Riviérán fekvő apró hercegség épp a Korrupcióellenes Államok Csoportjának (Group of States Against Corruption, Greco) jelentését várja. A párizsi székhelyű FATF elismerte, hogy Monaco "jelentős előrelépést" tett több, az európai ellenőrök által 2022 végén jelzett probléma tekintetében, például egy új pénzügyi hírszerző egység felállításával, amely egyben pénzmosás elleni felügyeletet is ellát. A bizottság azonban rámutatott a fejedelemségnek a külföldön elkövetett adócsalásból származó pénzekkel kapcsolatos és a más országokban lévő bűnözői vagyonok üldözésének lassúságával kapcsolatos hiányosságaira.

A felügyelet szerint Monacónak növelnie kellene a pénzmosás elleni büntetőeljárásra szánt forrásokat, és biztosítania kellene a "hatékony, visszatartó erejű és arányos" szankciókat. A monacói kormány közleményben közölte, hogy eltökélt a FATF ajánlásainak végrehajtásában, és 18 hónapon belül igyekszik megoldani a problémákat.

A FATF egy másik lépésben Törökországot és Jamaicát törölte a szürkelistáról,

arra hivatkozva, hogy mindkét ország "jelentős előrelépést" tett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

Így már csak több mint 20, több kontinenst átfogó ország maradt a szürkelistán, köztük Nigéria, Dél-Afrika, Bulgária, Horvátország, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Fülöp-szigetek és Szíria. A besorolás nem olyan büntető jellegű, mint a csoport "feketelistája", és azt sugallja, hogy a tisztviselők lépéseket tesznek a jelenlegi hiányosságok orvoslására.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Orban Viktor Herbert Kickl Andrej Babis