Sokkterápia Argentínában: itt az újabb csomag
Gazdaság

Sokkterápia Argentínában: itt az újabb csomag

Az argentin törvényhozás elfogadta Javier Milei elnök reformcsomagját, amely számos szektort és iparágat fog liberalizálni, javítva ezzel az ország versenyképességét.

147-107 arányban elfogadta az argentin törvényhozás Javier Milei elnök reformcsomagját (Ley de Bases), amely a gazdaság több szektorát igyekszik liberalizálni, javítva ezzel az ország versenyképességét. A javaslat elfogadása azért is nagy szó, mivel Milei pártja a parlamenti helyek csupán 15%-val rendelkezik.

Az egyik legfontosabb intézkedés a jövedelemadó-rendszer megváltoztatása. Argentínában a személyi jövedelemadó többkulcsos, a törvényjavaslat pedig csökkenti a felső kulcsok sávhatárát, ezáltal a magasabb jövedelműek effektív adókulcsa emelkedik. Továbbá megkísérlik adóztatni a külföldön tartott vagyonokat is egy jelképes adókulccsal, annak érdekében, hogy elkezdjék a gazdaságot kifehéríteni. Csak ettől a lépéstől a GDP 0,6%-val felérő adóbevételt várnak az argentin elemzőházak.

Ezen felül a munkapiac rugalmasságát javító intézkedések is megtalálhatóak a csomagban. Ezután könnyebb lesz elbocsátani a munkavállalókat és a próbaidő hossza is emelkedik. Bizonyos stratégiai iparágak (pl. bányászat) átmeneti adókedvezményeket kapnak és a jogi környezet is kiszámíthatóbb lesz a külföldi befektetőknek. Az olaj és földgáz-szektorban eddig kiviteli korlátozások voltak életben, ezek megszűnnek most.

A nagy siker ellenére Milei számos javaslata azonban nem, vagy csak lekorlátozva ment át a törvényhozáson. Például az argentin elnök számos állami vállalatot privatizált volna, ehelyett csak néhány kerülhet majd magánkézbe. Továbbá az elnök számos állami beruházást leállított a költségvetési hiány lefaragása érdekében. Ezt most a törvényhozás a szövetségi tartományok kezébe adta, bár finanszírozás hiányában kérdés, hogyan fogják majd ezeket finanszírozni.

A következő mérföldkő július 9-e lesz, ahol a tartományok kormányzóival kíván Javier Milei megegyezni az ország jövőjéről.

Nemrég megjelent cikkünkben már írtunk Argentínáról. Főbb következtetésünk, hogy az ország kezdeti reformtervei éppen a gazdaság valós problémáinak megoldásaira irányulnak, azaz a költségvetés és az árfolyamrendszer rendbetételére. Ez a mostani törvénycsomag véleményünk szerint beleillik ebbe a képbe és a hosszú úton egy újabb pozitív mérföldkőnek számít.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orban Viktor Herbert Kickl Andrej Babis