Portfolio signature

Még csak most kezdődik az AI-forradalom, Magyarország máris nagy bajban van

Portfolio
Az EU-ban csak két országban használják kevésbé a mesterséges intelligenciát a vállalatok, mint Magyarországon.

Egy ország digitális fejlettségét jól mutatja, hogy mennyire elterjedt a mesterséges intelligencia használata a vállalkozások körében. Az EU-tagországokban átlagosan a vállalkozások 8%-a használta 2023-ban a mesterséges intelligenciára épülő technológiák valamelyikét, hazánkban ez az arány az uniós átlagnak a felét sem érte el.

Gyere le a Portfolio Digital Transformation 2024 konferenciájára!

A hazai cégek alig 4%-a tervezte a mesterséges intelligencián alapuló technológia bevezetését, ez szintén kevesebb az uniós átlagnál - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összeállításából. Az EU-ban csak Bulgária és Románia végzett mögöttünk.

a-mestersges-intelligenc000
Forrás: KSH

A mesterséges intelligenciát használó vállalkozások egyötöde alkalmazott 2023-ban a munkafolyamatok automatizálására, a döntéshozatal támogatására alkalmas szoftverrobotot. A mesterséges intelligencián alapuló technológiák között népszerűségben a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán a szövegbányászat és a képfelismerés, képfeldolgozás állt. A gépek fizikai mozgását lehetővé tevő technológiákat, pl. autonóm robotokat, önjáró járműveket a mesterséges intelligenciát használó vállalkozások közel egytizede üzemeltetett.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés