Hivatalos: Magyarországon drágább az élelmiszer, mint az uniós átlag
Gazdaság

Hivatalos: Magyarországon drágább az élelmiszer, mint az uniós átlag

Portfolio
A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel és a román, ez az oka annak, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) össszeértek. Idehaza különösen az élelmiszerek árszintje magas, immár az uniós átlag feletti - derül ki az Eurostat adataiból. A számok azonban más meglepetéseket is hordoznak.

A magyar háztartások fogyasztása az európai uniós átlag 70%-án állt 2023-ban, ezzel az utolsó helyre csúszott vissza a rangsorban – számoltunk be róla a múlt héten. Az okok nagyjából ismertek:

  • A Magyarországon előállított érték egy részéből nem lesz nemzeti jövedelem (ez a GDP-GNI rés);
  • az elmúlt 25 évben a nemzeti jövedelmen belül folyamatosan csökkenő a lakossági jövedelem aránya (nő a vállalati és állami jövedelem részaránya);
  • a megtermelt GDP igen magas aránya ment (drága) beruházásokra fogyasztás helyett;
  • az átlagkeresetek felzárkózása emiatt régiós összevetésben lelassult;
  • ráadásul az utóbbi években a lakosság megtakarítási hajlandósága nemzetgazdasági szinten emelkedett, vagyis a megszerzett jövedelemből arányaiban kevesebbet fogyasztunk el, mint korábban.

Magyar, lengyel, két árszínvonal

Az Eurostat a héten közölt, az egyes országok árszintjét bemutató jelentésének látszólag ehhez nincs sok köze, valójában sok mindent megmagyaráz. Az unió statisztikai hivatalának adatbázisa szerint ugyanis a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az uniós árszint 69,4%-a. Eközben a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel és román gazdaságban ugyanez az adat 63,5, illetve 54,1%.

aic pl

Mivel a végső fogyasztás (AIC) tartalmaz olyan természetbeni fogyasztást, mint az oktatás és az egészségügy, aminek az árszintjét igen körülményes mérni, ezért érdemes a háztartások fogyasztási kiadásainak (HFCE) árszintjét is megnézni, amit a piaci áron vásárolt termékek és szolgáltatások alapján számolnak. Ebben a magyar árszint az EU-átlag 76%-án áll, Lengyelországban 66%-os, Romániában 60%-os a mutató. (Mint látható, az AIC-on mért árszínvonalban nagyobb a régió lemaradása a fejlett országoktól, mint HFCE-árszintben. Ennek oka, hogy az oktatás és az egészségügy - amit csak az AIC tartalmaz - árszintje az átlagosnál jóval nagyobb mértékben marad el a fejlett országokétól. Ez egyébként a bérkülönbségek miatt van, ugyanis az állami szolgáltatások árszintjét - piaci árak híján - ebből becsüli a statisztika.)

household-final-consumption-price-level-indices-map-2023
Háztartások fogyasztási kiadásainak árszintje (EU27=100)

A magasabb árszint egy kézenfekvő magyarázat arra, hogy a vásárlóerő-paritásos mutatók tekintetében miért áll rosszabbul Magyarország. Így például a bérek, az egy főre jutó GDP, a háztartások fogyasztása tekintetében is jóval hízelgőbb kép alakul ki a régiónkban elfoglalt pozíciónkról, ha nominális mutatókat hasonlítunk össze, vagyis nem igazítjuk a számokat az árszínvonal-különbségből fakadó eltérésekkel.

De mi az, ami ennyivel drágább itt, mint a románoknál, lengyeleknél? A 12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a legnagyobb, ami leginkább kiugró, az az élelmiszer, a kommunikáció és a lakhatás drágasága.

Bár a kiugró magyar árszint pontos okait nem tudjuk, az élelmiszer esetében a nagy áfa-terhelést és az élelmiszeripar alacsony hatékonyságát sejthetjük a háttérben, a kommunikáció drágasága mögött a gyenge árverseny állhat. A lakhatás komplikáltabb történet. Itt a háztartási energia és a "lakbér" szerepel. A háztartási energiára van külön adatunk, abból az látszik, amit számok nélkül is sejthetünk: a rezsicsökkentés politikája miatt relatíve olcsók vagyunk. A lakbérre nincs külön statisztika, de maradék elven kikövetkeztethető, hogy itt magas az árszintünk. Ez az úgynevezett imputált lakbér azonban egy elég elvont közgazdasági kategória, gyakorlatilag a saját tulajdonú ingatlan elméleti albérleti díját jelenti, és főként az ingatlanárak függvényében alakul.

A friss adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszer az a termékkör, ahol a magyar árszint először utolérte az EU-átlagot.

A 2023-as állapot szerint ugyanis az élelmiszer-árszínvonal az uniós szint 100,9% százaléka. A leginkább az olajok, zsírok relatív drágasága szembeötlő (EU átlag 122%-a), de drága a tej,sajt,tojás termékkör (118%) és a pékáru (104%) is. Ehhez képest a hús viszonylag olcsó (81%), de a román, lengyel árakhoz viszonyítva ez is drága.

Nagyon szépen mennek fel az árak

A közgazdaságtan egyik alapvető törvényszerűsége, hogy a gazdasági fejlettségben történő felzárkózás az árszínvonal közeledésével jár együtt. Ez Magyarország esetében is megfigyelhető, különösen a "kereskedhető", külkereskedelmi forgalomba kerülő termék esetében látunk gyors árfelzárkózást.

Az eddigiek alapján meglepően fog hangozni a következő állításunk:

a magas élelmiszerárak és az elmúlt évek gyors árfelzárkózása ellenére a magyar árszint összességében egyáltalán nem mondható kiugróan magasnak.

Az alábbi ábrán a gazdasági fejlettség (GDP/fő) függvényében ábrázoltuk európai országok árszínvonalát. Ezen

  • látható a fenti összefüggés a fejlettség és az árszínvonal között;
  • jól megfigyelhető, hogy pont a mi fejlettségi sávunkban az árszínvonalnak óriási a szórása: közel hasonló fejlettségű országok relatív árszintje 60 és 90% között szóródik;
  • a magyar mutató nem lóg ki a trendből, inkább a lengyel és román árszint tűnik túlzottan alacsonynak. (Sőt, még az élelmiszerárszint sem lóg ki durván a sorból: a horvát, a cseh és a balti országok árszintje is hasonló.)

Még egy érdekességet megemlítünk: a fejlettségi sávunkban látható nagy árszint-szóródás éles választóvonalának tűnik az euró. Az eurózóna tagok (görögök, lettek, szlovákok, portugálok) árszintje jóval magasabb, mint az önálló fizetőeszközt használók (román, lengyel, magyar). Hogy ez véletlen-e, vagy van bármilyen összefüggés, további vizsgálódások tárgya lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Orban Viktor Herbert Kickl Andrej Babis