Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli az elhízás és a krónikus betegségek, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát. Mégis sokaknak nehéz leszokni a túlságosan feldolgozott készételek, például a hot dog, a sült krumpli, a keksz, a fagyasztott pizza, a kolbász, az üdítők, a fánkok, az édességek és a fagylalt fogyasztásáról.
Kutatások szerint az Egyesült Államokban élő közel 73 millió gyermek és serdülő mintegy 12%-a küzd ételfüggőséggel. A diagnózishoz a gyerekeknek ugyanolyan szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, mint az alkoholfogyasztási zavar vagy más függőségek esetében.
"A gyerekek elveszítik a kontrollt, és annyit esznek, hogy fizikailag rosszul érzik magukat" - mondta Ashley Gearhardt, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a kutatást végezte és a Yale függőségi skálát kidolgozta.
Kutatások azt is kimutatták, hogy a felnőttek körülbelül 14%-a klinikai értelemben függő az ételektől, főként a magas cukor-, só-, zsír- és adalékanyagtartalmú, ultrafeldolgozott élelmiszerektől.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak ízesítőket, különböző textúrákat és "olyan adalékanyagokat, amelyeknek az a funkciójuk, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék" - írja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. Az ilyen élelmiszereket úgy tervezték, hogy maximalizálják a jó közérzetet keltő dopamin hormon szintjét az agyban, mondják a szakértők. A hozzáadott zsírok növelik a kalóriatartalmat és javítják a "szájban keletkező érzetet", ami az ételt élvezetessé teszi.
"Az ultrafeldolgozott élelmiszerfüggőség azt is megtanítja a fiatal agynak, hogy mit várjon az ételektől, például mennyi cukros jutalmat kell kapnia egy nassolnivaló elfogyasztásakor" - mondta David Wiss étkezési szakértő, ami kevésbé vonzóvá teszi az egészségesebb lehetőségeket.
"Bár egyre nagyobb az aggodalom, hogy egyes élelmiszerek függőséget okozhatnak bizonyos alpopulációk, köztük a gyermekek számára, jelenleg nincs tudományos konszenzus, amely alátámasztaná ezt az aggodalmat" - mondta az IFT (Institute of Food Technologist) tudományos és technológiai vezetője, Bryan Hitchcock a CNN-nek.
Az élelmiszer-függőséget az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Betegségosztályozása sem ismeri el, és a tudományos közösségben is vita tárgyát képezi az International Food and Beverage Alliance, egy iparági szövetség szerint.
Címlapkép forrása: Shutterstock