VSquare: titkos egyezkedésbe kezdett a kormány és a főváros, jöhet az olimpia?
Gazdaság

VSquare: titkos egyezkedésbe kezdett a kormány és a főváros, jöhet az olimpia?

Portfolio
Budapest újra pályázhat a nyári olimpiai játékok megrendezésére, legalábbis erről folynak tárgyalások a háttérben a kormány és a Fővárosi Önkormányzat között – számolt be a VSquare alapján Telex.

Egy kormányközeli forrás szerint az olimpiai pályázat támogatásáért cserébe a kormány infrastrukturális projektek finanszírozását ígérheti Budapestnek.

Karácsony Gergely újraválasztott főpolgármester köreiből azt közölték a VSquare-rel, hogy bár hivatalos kommunikáció még nem történt a témában, várhatóan hamarosan megindulnak a hivatalos tárgyalások is.

A VSquare emlékeztet: a budapesti közgyűlés egyik legerősebb frakciója Magyar Péter Tisza Pártja lesz, Magyar pedig már kifejezte, hogy támogatna egy budapesti olimpiát. A Telex hozzátette: Magyar a Momentumot „bűnben fogant pártnak” nevezte, mert „egy nemzeti ügy ellenében”, a 2024-es olimpiáról szóló népszavazásért kampányolt, és végül ebből a kampányból született maga a párt is.

Fürjes Balázs, a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja 2023 őszén úgy nyilatkozott, hogy 2023. márciusi kormányzati szerepvállalásáig nem tudott olyan friss kormányzati törekvésről, amely magyarországi olimpia rendezésére irányult volna. Mivel a 2024-es párizsi olimpia után 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig Brisbane ad otthont az ötkarikás játékoknak, Magyarország legközelebb a 2036-os olimpia rendezésére pályázhatna.

Ha lesz egy olyan pillanat, hogy Budapest szabadon megválasztott önkormányzata, szabadon megválasztott főpolgármestere és képviselői, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság teljes egységben kezdeményezik, hogy pályázzunk, majd akkor kell Magyarországnak ezzel kérdéssel foglalkoznia

– fogalmazott akkor a Népszavának Fürjes.

Fürjes Balázst 2023 októberében választottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagjává. A Portfolio-nak eljuttatott videónyilatkozatában Fürjes akkor úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb feladat számára, hogy releváns maradjon az olimpia, és meg tudják szólítani a fiatalokat is. 

Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatottal háromszor olimpiai bajnoki címig jutó egykori szövetségi kapitány lapunknak hangsúlyozta, hogy Fürjes Balázs korábban tagja lett a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságnak.

Arra a felvetésünkre, hogy ez a pozíció jelent-e bármit a későbbi esetleges magyar olimpiai rendezéssel összefüggésben, Kemény Dénes leszögezte: eljön mindennek a maga ideje, de az a legfontosabb, hogy a NOB-ban továbbra is lesz magyar állandó tag. Ekkor még Dénes Ferenc sportközgazdász is úgy fogalmazott: a kinevezés kapcsán egyelőre még korai lenne feltenni azt a kérdést, hogy a hír hogyan hat a hazai olimpiairendezés realitásaira.

Miután a tavaly augusztusi atlétikai világbajnokság után többen felvetették, hogy Budapest készen állna a 2036-os nyári olimpia megrendezésére, a Portfolio megírta, miket érdemes figyelembe venni. Bár az ehhez szükséges sportlétesítmények jelentős része megépült mostanra, egy olimpia megrendezése nem csak a stadionokról és sportcsarnokokról szól, az infrastruktúra terén például jóval kisebb az előrelépés a lefújt 2024-es pályázathoz képest.

Összesítésünk szerint még így is több ezer milliárd forintot emésztene fel a rendezés.

Címlapkép forrása: Mattia Ozbot/Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
boka jános