Újabb PISA-felmérés világít rá, mi az egyik fő gond a magyar iskolarendszerben
Gazdaság

Újabb PISA-felmérés világít rá, mi az egyik fő gond a magyar iskolarendszerben

MTI
|
Portfolio
Valamivel elmarad az OECD-országok átlagától a hazai 15 éves diákok teljesítménye a pénzügyi műveltségét mérő mutatóban – derül ki egy friss PISA-felmérésből. A jelentésből azt is ki lehet olvasni, hogy a diákok teljesítményében mutatkozó különbségeket az OECD-tagállamok közül a legnagyobb mértékben Magyarországon magyarázza az eltérő társadalmi-gazdasági helyzet.

Nyilvánosságra hozták a 2022. évi PISA-vizsgálat pénzügyi műveltégre vonatkozó nemzetközi jelentését, a hazai eredmények a vizsgálatban részt vevő OECD-országok átlagába illeszkednek - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a pénzügyiműveltség-mérés 2012 óta opcionális része a PISA-vizsgálatnak, Magyarország először vett részt benne. A mérés 20 országban, köztük 14 OECD-tagországban vizsgálta a 15 éves tanulók pénzügyi műveltségét: hogy a diákok milyen mértékben rendelkeznek a pénzügyi döntések meghozásához szükséges alapvető tudással és készségekkel.

A magyar tanulók 492 pontos átlageredménye nem tér el szignifikánsan a mérésben részt vevő OECD-országok átlagától (498 pont), meghaladja viszont az összes részt vevő ország átlagát (475 pont).

A 15 éves magyar diákok közel 82%-a a társadalmi szempontból elvárható minimális vagy annál magasabb képességekkel rendelkezik a pénzügyi műveltség területén. A PISA-vizsgálat többi területéhez hasonlóan a részt vevő országok mindegyikében ezúttal is jobban teljesítettek a kedvezőbb családi hátterű tanulók - ismertette a hivatal.

A jelentésből kiderül, hogy a hazai diákok teljesítményében mutatkozó különbségeket több mint 18%-ban az eltérő társadalmi-gazdasági helyzet magyarázza, ami a legmagasabb rátának számít a felmérésbe bevont 14 OECD-tagállam körében (az OECD-átlag mutatója 12%). A magyar mutatónál az összes felmérésben szereplő ország közül csak Peruban volt magasabb (19%) ez a ráta. Ez arra mutat rá, hogy a magyar iskolarendszer esélykiegyenlítő teljesítménye terén komoly problémák mutathatók ki.

oecd_pisa
A társadalmi-gazdasági háttér több mint 18%-ban magyarázza a hazai diákok teljesítményében kimutatható eltéréseket. (Forrás: OECD)

Egy napokban megjelent másik PISA-felmérésből hasonló módon az derült ki, hogy az iskolák eltérő társadalmi és gazdasági háttere az OECD tagállamai közül a leghangsúlyosabban Magyarországon hat ki a diákok kreatív gondolkodás terén mért teljesítményére.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Varga-Bajusz Veronika allamtitkar