Komoly veszélyre figyelmeztet Parragh László: spekulálnak a forint ellen, gazdaságélénkítésre van szükség
Gazdaság

Komoly veszélyre figyelmeztet Parragh László: spekulálnak a forint ellen, gazdaságélénkítésre van szükség

Portfolio
Nagy kihívások előtt állnak a magyar kkv-k, ezért szükség lenne egy gazdaságerősítő programra – mondta a Világgazdaságnak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a vámháború, az autóipar átalakulása és az uniós fejlemények beárnyékolják a magyar gazdaság kilátásait.

Óvatosságra intett Parragh László a gazdasági növekedése felpörgésével kapcsolatban. "A világ körülöttünk semmit nem változott" - hangsúlyozta. Ugyanúgy ott van kihívásként az orosz–ukrán háború, az izraeli konfliktus, a távol-keleti feszültségek, ahogy az Európai Unióban sem történt lényegi változás, így források tekintetében sem lehetünk túlzottan optimisták. De említhetem az energetikai és a zöldátállás mellett a mesterséges intelligenciát is.

Ezek borzasztó nagy kihívást jelentenek a cégeknek, ezért szerintünk kell egy gazdaságerősítő vagy gazdaságvédelmi program, amelyre építhetnénk a növekedésünke

- fejtette ki.

A világpiacon a német gazdaság bajban van technológiai és versenyképességi értelemben is. Ez a mi szempontunkból is problémát okoz, mert nem tudja felhúzni a beszállító országokat. Ezért rövid távon nem is látok nagy növekedési potenciált - hangsúlyozta Parragh.

Jól látható, hogy hatalmas mennyiségű tőke érkezik Magyarországra, messze az EU átlaga fölött, de még ez sem tudta megmozdítani a magyar cégek beruházási kedvét, a belső fogyasztás még mindig nem nőtt olyan mértékben, hogy az beruházásokat igényeljen.

Ezért azt gondoljuk, hogy szükség lenne egy olyan kormányzati programra, amely nagyjából úgy nézne ki, hogy egy vállalkozás beletesz egy forintot a beruházásba, és a kormány mellé tesz egy forintot vissza nem térítendő támogatásként

- hangsúlyozta Parragh. Kiemelte:

Ezzel a belföldi cégek hazai beruházásait is fel lehetne lendíteni, erősítve a beszállítóvá válást. Ne feledjük: az EU alapvetően tiltja a szubvenciót, Kína azonban kendőzetlenül alkalmazza.

"Azt sem tartanám ördögtől valónak, ha a kormányban hivatalosan lenne egy, külön a kkv-k fejlesztéséért felelős államtitkár, aki képviselné azt az alapvető gazdaságstratégiai szempontot, hogy a magyar gazdaságpolitikában nemcsak a külföldi működő tőke és a nemzeti bajnokok felépítése fontos, hanem a kkv- és mikroszektor erősítése is" - fejtette ki.

Szerinte a jegybanknak sikerült elérnie azt, hogy a forint spekuláció tárgya lett, és ebből nagyon nehéz lesz kitörni.

Látszik, hogy egy kamatdöntés során milyen külső piaci nyomások vannak a forint árfolyamára, egyszóval spekulálnak rá. De ez érthető is, mindenki, akinek van forrása, ezt a forrást gyorsan akarja bővíteni és azt gondolja, hogy egy kockázatosabb manőverbe is belefog, az a forintra fog spekulálni. Sokkal inkább, mint a zlotyra vagy a cseh koronára.

Mindez persze be is határolja a jegybank mozgásterét

- vélekedett.

Egy magyar cég, amelyiknek forintban van a bevétele, az forintban is tud csak hitelt felvenni, ami esetenként háromszor drágább, mint az euró, ebből pedig az következik a számára, hogy nem érdemes befektetnie. Ez pedig kinyitja az ollót a cégek között, miután azok a vállalatok, amelyek külföldi piacra termelnek, beruháznak, a hazaiak meg nem. Ráadásul az a magyar hozzáadott érték, amelynek során a magyar munkaerő végzi el a munkát, esetenként már sérül, amikor behozza a külföldi munkavállalót is az adott vállalat. Mindenki az érdekei mentén cselekszik, ezt nem lehet vitatni, de makrogazdaságilag nézve ez a folyamat egyáltalán nem egészséges - zárta szavait.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Balaton tihany balatonfüred hattyú tópart part víz nyár vízpart